Subota 11.08.2012.
08:00
b92

Porođajni stres jednak onom u ratu

 

Među simptomima su flešbekovi vezani za porođaj, izbegavanje razgovora o boravku u bolnici, fizičke reakcije poput preskakanja rada srca svaki put kada se pomene trudnoća, ali i odbijanje rasprave vezane za to da li treba imati drugo dete.

Izraelski naučnici koji su sproveli istraživanje kažu da je klasifikovanje porođaja kao uzročnika posttraumatskog stresa kontroverzno, ali neizbežno, jer zaista pokreće “intenzivni strah i osećaj bespomoćnosti”.

Posttraumatski stres sindrom je anksiozni poremećaj koji se razvija posle izloženosti nekom strašnom događaju u kome je osoba bila fizički povređena ili osetila pretnju po sopsteni ili život neke bliske osobe.

Naučnici su ispitali 89 porodilja od kojih je 80 odsto imalo porođaj bez analgetika.

Od ispitanih, ukupno je 37 odsto imalo neki oblik posttraumatskog stres sindroma, od čega je 3,4 procenta trpelo ozbiljne posledice.

Glavni razlog je bol, ali i strah o fatalnih komplikacija po njih ili bebu. Često je povezano i sa traumom stečenom tokom prethodnog porođaja.

Profesor Real Štrous sa Univerziteta u Tel Avivu rekao je da i neprijatnost zbog toga što ih mnogo ljudi gleda potpuno gole ima izenađujuće snažan efekat, a četiri od pet žena je pogođeno time.

2024 © - Vesti online