Utorak 27.10.2009.
12:24
B. Božin - Vesti

Strah od osvete islamista

U Drezdenu je juče pod posebnim merama bezbednosti počelo suđenje 29-godišnjem Aleksu V, nemačkom državljaninu ruskog porekla, za ubistvo

Policija sprovodi ubicu Aleksa V.

Egipćanke Marve El - Šerbini. Ovaj radikalni desničar je optužen da je zbog mržnje prema islamskom svetu, u julu ove godine počinio ubistvo i pokušaj ubistva.

Tada je, naime, ova 31-godišnja muslimanka, po profesiji farmaceut, pozvana da u sudskom postupku protiv Aleksa V. svedoči protiv njega zbog toga što ju je na jednom dečjem igralištu vređao, nazivajući je "islamistkinjom", "teroristkinjom" i "kurvom".

Ubica je tada u sudnici izvukao kuhinjski nož i bespomoćnu ženu usmrtio sa 16 uboda pred njenim trogodišnjim sinom. U pokušaju da zaštiti svoju trudnu ženu, suprug ubijene je i sam teško ranjen, jer je na njega greškom pucao sudski čuvar misleći da je on ubica.


Zločin je izazvao zgražanje i oštre proteste u islamskom svetu. Marva El - Šerbini je postala simbol stradanja za islam. U Egiptu je došlo do izliva mržnje prema Nemačkoj, a u Teheranu su organizovane demonstracije ispred nemačke ambasade.


Zbog straha od osvete ekstremista sprovedene su izuzetno temeljne i skupe bezbednosne kontrole u sudu. Oko 200 policajaca kontroliše zgradu, a u samoj sudnici postoji neprobojno staklo.

(Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vesti" za 27.10.)

2024 © - Vesti online