Petak 10.08.2012.
03:29
Večernje novosti

Rusija: Uskoro vatreno krštenje S-400

Sistemi S-400 mogu da ruše avione, balističke rakete srednjeg dometa i druge nadzvučne letelice
 

“Pancir-s“ je napravio konstrukcioni biro iz Tule, a zadatak mu je da štiti civilne i vojne objekte. Napravljen je još 1994, ali je kasnije značajno modernizovan. Serijska proizvodnja je počela u martu 2010. godine.
 

Svemirski čuvar S-500

Zbog sposobnosti S-500 da obara rakete u bližem kosmosu, stručnjaci ocenjuju da on ima elemente strateške protivraketne odbrane. Prvi put, u novoj vojnoj doktrini koju je potpisao bivši predsednik Dmitrij Medvedev, govori se o “vazdušno-kosmičkoj odbrani“.

- “Prerasli“ smo visinu od 30 kilometara, pa radimo na sistemu koji može da uništava rakete u bližem kosmosu - kažu konstruktori.

Na vežbama na jugu Rusije učestvovaće dva diviziona S-400. General-major Pavel Kuračenko kaže da će do kraja 2012. armija imati ukupno pet diviziona tih raketa. Da podsetimo, one mogu da ruše avione, balističke rakete srednjeg dometa i druge nadzvučne letelice. Značajno je smanjeno vreme potrebno za otvaranje vatre od trenutka kad je na radaru primećena neprijateljska letelica: kod prvih primeraka S-400 za to je bilo potrebno devet sekundi, a sada maksimalno tri do četiri.


Ruski generali optimistički najavljuju da će već iduće godine biti napravljen prvi sistem S-500, kojem su već sada nadenuli ime “kosmički graničar“. Pravi ga konstruktorski biro “Almaz Antej“, finansira se iz posebnog državnog programa i sada je, kako tvrde ruski generali, u eksperimentalnoj fazi, a serijski bi trebao da se proizvodi od 2014. godine. Njegova prednost je što će moći da obara i rakete u kosmosu na visini do 50 kilometara. Raketni sistem S-500, ili “Trijumfator-M“, potpuno je novo oružje i nema veze sa sistemom S-400. Prednost novog sistema je u njegovoj mobilnosti. Moći će da ruši krstareće i balističke rakete.

2024 © - Vesti online