Četvrtak 09.08.2012.
15:43
Beta

Drevs: Uklonite sramnu barikadu sa mosta u Mitrovici

Taj most je "sramota", jer predstavlja simbol podele grada, kao i "moćan politički simbol": Drevs
 

Tokom posete južnom, albanskom, delu grada, Drevs je novinarima kazao da je barikada na mostu "sramota", jer predstavlja simbol podele grada, kao i "moćan politički simbol".

"Građani su protiv nje (barikade)", rekao je Drevs posle razgovora s gradonačelnikom južne Mitrovice Avnijem Kastratijem. Prema njegovim rečima, Kfor barikadu može da ukloni silom, ali to ne bi bilo idealno rešenje.

"Mi (Kfor) možemo da ih uklonimo silom, ali to neće dobro shvatiti oni koji su ih postavili. Dakle, neće promeniti ništa u njihovim glavama", rekao je komandant Kfora i dodao da je jedna od osnovnih vrednosti EU sloboda kretanja pa su barikade protivne tim principima.

Odgovarajući na kritike iz UN i Vlade Kosova da Kfor i Euleks nisu dobro obavili svoju misiju, Drevs je kazao da nije bitno da tim radom bude zadovoljna kosovska vlada već oni koji mu daju naloge - komanda NATO.

Barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici postavljena je prošle godine pošto su kosovski specijalci pokušali da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Pantić: Barikada u Mitrovici je simbol otpora nasilju

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić odbacio je tvrdnje komandanta Kfora Erharda Drevsa da je barikada na mostu u tom gradu "sramna" i ocenio da je 

Barikada jeste sramna, ali nje treba da se stidi Kfor: Krstimir Pantić

ona simbol otpora Srba nasilju iz Prištine. Pantić je istakao da je barikada na glavnom mostu na Ibru koji Kosovsku Mitrovicu deli na srpski i albanski deo, postavljena posle "jednostranih i nasilnih akcija Prištine i posledica je nasilja koje se 13 godina vrši nad Srbima na Kosovu i Metohiji".

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice je dodao da barikadom Srbi "nisu i ne žele da izazovu nestabilnost, već je to odgovor na nasilje kome su bili izloženi".

"Tačno je da je, kako je izjavio komandant Kfora, barikada na mostu barikada sramna, ali nje treba da se stide Kfor i međunarodna zajednica, jer su u njihovom prisustvu Albanci pokušali da mimo Rezolucije 1244 SB UN i svih dogovora međunarodne zajednice i Vlade Srbije uspostave kontrolu nad čitavim severom Pokrajine", rekao je on i dodao da je Priština takvu akciju izvela u trenutku kada su već trajali pregovori o Kosovu između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, Kfor može da pokuša da silom ukloni barikadu, ali građani neće lako na to pristati sve dok ne dobiju čvrste garancija da Priština nikada više neće pokušati da nasiljem uspostavi svoje institucije.

2024 © - Vesti online