Utorak 27.10.2009.
12:16
A. Pandurević - Vesti

Gregorijan rešio da zapali Brčko

Supervizor za Brčko i zamenik visokog predstavnika u BiH, Rafi Gregorijan, po svaku cenu nastoji da produži mandat supervizije u Brčkom, koji bi trebalo da bude okončan 18. novembra na sednici Saveta za implementaciju mira, pa čak i tako što će izazvati sukobe i haos. On je naime najavio da će dati nalog da se u centru grada, pored spomenika srpskim borcima nastradalim u Otadžbinsko-odbrambenom ratu, podigne spomenik pripadnicima tzv. Armije Republike BiH i HVO-a!

Hoće duži mandat: Rafi Gregorijan

Gregorijanova najava odluke, oko koje partije u distriktu već pet godina ne mogu da se usaglase, izazvala je do sada neviđene tenzije u Brčkom, koje važi za prilično tolerantnu multinacionalnu sredinu, u kojoj čak i partije koje na nivou BiH ''ratuju'' imaju visok stepen tolerancije.


Bošnjačke partije su s odobravanjem dočekale Gregorijanovu najavu, dok predsednik Boračke organizacije RS za Brčko, Jovo Prudić, strahuje da bi sprovođenje odluke supervizora, ukoliko bi ona bila nametnuta, izazvalo velike međunacionalne sukobe.
Boračka organizacija, izjavio je, već godinama upozorava da bi nametanje odluke kojom se vređaju nezalečene rane, predstavljalo neviđenu katastrofu.


Čitav problem, smatra on, leži u činjenici da bošnjački i hrvatski političari već godinama tvrde da im spomenik srpskim palim borcima u centru grada, ispred zgrade Skupštine i Doma kulture, ''bode oči''. S toga, spremni su učiniti sve da i njega uklone.

(Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vesti" za 27.10.)

2024 © - Vesti online