Sreda 08.08.2012.
04:41
Press

Država ne štiti Srpkinju silovanu u Crnoj Gori

Foto - ilustracija: Srpska diplomatija bedno reagovala i nije ni pokušala da zaštiti našu državljanku, koja je prijavila silovanje u Crnoj Gori
 

Kako piše beogradski "Pres", Rabrenovićeva je još 30. jula bila u konzulatu Srbije u Herceg Novom. Našim službenicima je rekla da je silovana, a da su je u crnogorskoj policiji uveravali da odustane od prijave protiv napasnika, ruskog državljanina E. B, inače suvlasnika kazina u budvanskom hotelu "Avala". Takođe, navela je da od tada stalno dobija pretnje.


Nedelju dana agonije

- Pozvali su me tek sledećeg ponedeljka, 6. avgusta, i raspitivali se o mom slučaju. Rekli su mi da su preduzeli određene mere i da su se obratili crnogorskoj policiji i na tome se naš razgovor završio. Moja situacija i dalje je nepromenjena. Još uvek dobijam pretnje, ali uprkos tome neću dolaziti u Srbiju - rekla je Rabrenovićeva za "Pres", i dodala:


- I u Srbiji je pukla bruka. Sada mi je svejedno da li ću ovde živeti ili ću se vratiti u svoju zemlju, gde će me svi gledati ispod oka. Tako da sam odlučila da ostanem ovde u Crnoj Gori, pa šta bude.


Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nije bilo odgovora novinarima zašto je našem konzulatu bilo potrebno čitavih nedelju dana da nešto preduzme, a u konzulatu u Herceg Novom rekli su da ne smeju da daju bilo kakav komentar u vezi s ovim slučajem.


Bivši sudija Goran Petronijević smatra da činjenica da je konzulatu u Crnoj Gori trebalo toliko vremena da kontaktira Radu Rabrenović govori o ozbiljnom i nedopustivom nemaru državnih činovnika zaposlenih u ovom diplomatskom predstavništvu.


Urušena diplomatija

- Bez obzira na to da li je žena silovana ili nije, diplomatsko-konzularna služba naše zemlje je dužna da reaguje čim joj se državljanin Srbije obrati sa molbom da ga zaštiti i pomogne. To je prvi i osnovni zadatak takve službe na svakoj tački zemaljske kugle - navodi Petronijević.


On ističe da je nedopustivo da služba reaguje nakon sedam dan od trenutka kada joj se za pomoć obrati državljanin.


- Oni moraju istog trenutka da reaguju, jer se izdvajaju velika sredstva za te službe, a to sve plaćaju upravo državljani koje su oni dužni da zaštite. Kako da se naš državljanin oseća sigurno u inostranstvu kada zna da mu njegova država neće pomoći, a to joj je primaran zadatak - naglašava Petronijević.


Naš sagovornik neprihvatljivo sporu reakciju srpskog konzulata u Crnoj Gori objašnjava urušenom diplomatijom.


- Srpska diplomatija je u poslednjih deset godina potpuno razorena. Ona se svela na plaćanje političkih zasluga pojedinaca. I zato se događaju ovakvi slučajevi gde se iskazuje nedopustiv nemar. Jer ti ljudi ne znaju šta treba da rade i ne znaju da je njihov primaran cilj da pomognu Srbinu, pa bila to krađa pasoša ili silovanje. To je sve ozbiljan nemar - zaključio je Petronijević.

2024 © - Vesti online