Utorak 07.08.2012.
21:13
Dnevni avaz

"Krokodil", "Luda mačka","Čarobni zmaj": Opasne droge ubijaju brzo i brutalno

U Evropskoj uniji prošle godine se pojavilo 49 novih sintetičkih droga, što je najviše od uvođenja sistema praćena i upozoravanja na nova opojna sredstva.

Droga "krokodil" izaziva truljenje mišićnog tkiva i propadanje jetre, koža menja boju u zelenu, uz pojavu gnojnih čireva
 

Formule narkotika sve su "maštovitije", a njihovo delovanje sve je misterioznije.

Jedna od novih droga u prodaji je u obliku mirišljavih štapića kao osveživač prostora, narkomani je zovu "čarobni zmaj". Može se naručiti putem interneta i u specijalizovanim prodavnicama. Konzumentima ove droge stradaju unutrašnji organi, jer u sebi sadrži ekstrakte otrova egzotičnih biljaka.

Droga "krokodil" već nakon prvog uzimanja izaziva teške posledice po konzumenta. Napravljena je od teških metala, benzina, crvenog fosfora i kodeina. Jeftinija je od heroina, pa je zovu drogom za siromašne. Izaziva truljenje mišićnog tkiva i propadanje jetre, koža menja boju u zelenu, uz pojavu gnojnih čireva. Ovisnik o "krokodilu" živi svega dve do tri godine. Jedini način spašavanja ovisnika jeste amputiranje obolelog organa.

Detaljnije o opasnim drogama pročitajte OVDE.

U nove droge na tržištu narkotika spada i mefedron, u žargonu nazvan "luda mačka". Ova droga rastvara se u vodi, a osim euforije, budnosti i halucinacija, može izazvati ozbiljne poremećaje poput crvenila, problema krvnih sudova i srca, gubitak pamćenja, paralizu i smrt.

2024 © - Vesti online