Utorak 07.08.2012.
16:09 >> 16:55h
Beta

Dodik: Lagumdžija, podnesi ostavku!

Nesporazum na relaciji BiH -Republika Srpska: Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
 

Ukoliko Lagumdžija ne podnese ostavku, najavio je Dodik, poslanički klubovi

stranaka iz RS u parlamentu BiH pokrenuće procedure za njegovu smenu.

Predsednik RS je optužio Lagumdžiju da je "kršeći Ustav počinio krivično delo" kao i da je prekršio politički dogovor vladajuće šestorke i zemlju gurnuo u dodatne probleme.

On je precizirao da to znači da ne važe raniji dogovori vladajućih stranaka u BiH o državnoj imovini i rekonstrukciji Saveta ministara BiH.

Dodik je kazao da je o Lagumdžijinom postupku razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i liderom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem, dodajući da su se dogovorili da pokrenu pitanje odgovornosti Lagumdžije u svim institucijama u BiH.

Predstavnik Misije BiH pri UN je na osnovu Lagumdžijine instrukcije podržao rezoluciju o Siriji, mada o tome nije postojao usaglašen stav Predsedništva BiH koje je po Ustavu nadležno za vođenje spoljne politike.

SDS nije tražila smenu ministra Lagumdžije

 

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da ne traži ostavku ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i da ne veruje da postoji tehnička mogućnost da dođe do njegove smene.

 

Bosić je rekao da očekuje da institucije BiH reše pitanje kako je došlo do toga da šef diplomatije izda instrukciju Misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama da podrži rezoluciju o Siriji.

2024 © - Vesti online