Utorak 07.08.2012.
07:52
Vestionline

Pronađen brod star 2.000 godina

Brod je pronađen u moru nedaleko od grada Varezea i pretpostavlja se da je reč o rimljanskom trgovačkom plovilu. Ribari iz ovog područja kažu da su u mrežama godinama izvlačili delove grnčarije, zbog čega su policijski ronioci pretražili morsko dno.

Jedna od 200 glinenih amfora pronađena na brodu

Saopšteno je da je brod veoma dobro očuvan i da se procenjuje da potiče iz vremena između prvog veka pre nove ere i prvog veka nove ere, preneo je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci navode da je blato na morskom dnu pokrivalo brod i time ga zaštitilo. Ronioci kažu da će istraživanje ovog broda pomoći u razumevanju trgovačkih aktivnosti tog doba.

Pretpostavlja se da je brod plovio na ruti između Španije i današnje centralne Italije i da je bio natovaren sa oko 200 glinenih amfora u kojima je prevozio ribu, vino, ulje i žito.

Grupa ronilaca koja je pronašla brod kaže da je tehnički izvodljivo da se brod izvuče na površinu, ali će italijanske vlasti doneti konačnu odluku o tome da li će takva obimna i skupa operacija biti pokrenuta.

Za sada je područje u kojoj se nalazi brod zaštićeno, a u toj oblasti nije dozvoljeno ribarenje, niti prolazak drugih brodova.

2024 © - Vesti online