Ponedeljak 06.08.2012.
08:44
Blic

Grubješić: Teško do pregovora u decembru

"Moramo da se oslobodimo straha da svaki susret, rukovanje ili dogovor sa predstavnicima vlasti iz Prištine znači faktičko priznanje Kosova. Ne znači. Trebalo bi da okrenemo stvari u nasu korist i sve forume iskoristimo za zaštitu naših nacionalnih interesa", rekla je Grubješić za ''Blic''.

Ona je navela da nema novih ni tajnih uslova za učlanjenje Srbije u EU i da se mora sprovesti ono što je prethodna vlada dogovorila.

Nema novih uslova: Suzana Grubješić

"Moramo da sprovodimo unutrašnje reforme, pa će datum doći kao rezultat rada. Prethodna vlada je mnogo pričala o evropskim integracijama, ali se na kraju gledaju samo dela. Zato su šanse da sada u decembru dobijemo datum minimalne. Sledeći neki rok je sredina naredne godine, ali ponavljam to pre svega zavisi od naših rezultata i procene EU", kazala je Grubješić.

Ona je istakla da se mora nastaviti i dovršiti tehnički dijalog Beograda i Prištine i navela da su ostala pitanja telekomunikacija i električne energije.

"Trebalo bi započeti proces normalizacije odnosa sa Prištinom. Ali pre toga mora se u Srbiji postići konsenzus oko Kosova kao i da se na nivou državnog vrha definiše jasna strategija. Moramo da raščistimo sve nejasnoće. Ne može se jedno pričati u Briselu, drugo u Beogradu, a onda na kraju od tog posla ne ispadne ništa, a konstantno se gubi kredibilitet", dodala je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da se dijalog mora podići na najviši državni nivo i da je stvar unutrašnjeg dogovora hoće li ga voditi predsednik države Tomislav Nikolić ili još neki visoki državni funkcioner.

Suzana Grubješić je rekla da očekuje da oktobarski izveštaj Evropske komisije "ne bude ni bolji ni gori" od prošlogodišnjeg, kao i da borba protiv organizaovanog kriminala ne sme da bude marketing, već da svi nadležni treba da rade svoj posao.

"Pojedinci iz prethode vlade prizivali su 'srpskog Sanadera'. Možda će ga na kraju ovog procesa i dobiti", dodala je ona.

2024 © - Vesti online