Nedelja 05.08.2012.
23:22
Večernje novosti

Kozaci: Nećemo sudbinu Srba sa Kosova

Gubernator Aleksandar Tkačov upozorava na opasnost sa Kavkaza
 

Na proširenom sastanku policije Krasnodarskog kraja gubernator Tkačov je objasnio da će od prvog septembra oko hiljadu Kozaka zajedno sa policijom čuvati javni red i mir.


- Vidim kako u susednom Stavropoljskom kraju zemlju lako zauzimaju Kavkasci, a tako se menja nacionalna struktura. Tamo u Stavropoljskom kraju se Rusi već sada osećaju nelagodno - rekao je gubernator Tkačov i dodao da se tako nešto ne sme dogoditi u Krasnodarskom kraju, jer “ako se nastavi takvo preseljavanje sa Kavkaza može se lako proliti krv“.


Sadašnja nacionalna struktura se mora sačuvati, smatra Tkačov koji već 12 godina rukovodi krajem u kome živi 120 nacionalnosti, upozorivši da se ne sme ponoviti jugoslovenski scenario.


- Mi nemamo drugog izbora i moramo uz pomoć policije i Kozaka zadržavati one koji nelegalno dolaze i preseljavaju se sa Kavkaza - kaže Tkačov koji je svestan da mu naruku ne idu sve promene u društvu “u uslovima demokratije“.
 

Ograđivanje

Predsednik kluba “Višenacionalna Rusije“ Aleksandar Sokolov kaže da su zatražili od Tužilaštva Rusije da analiziraju izjavu Tkačova jer ona “faktički znači i poziv na raspad države, jer hoće da se ogradi od Kavkaza“.

Na izjave gubernatora već oštro su reagovali neki političari i traže da se izjasni rusko državno tužilaštvo i oceni postupa li on po ustavu i zakonu.


Predsednik Komiteta za pitanja nacionalnosti ruske Dume Gadžimet Safaralijev poručio je Tkačovu da bi mu bilo mudrije da se bavi saniranjem posledica poplava.


- Ne razumem kako u jednoj zemlji mogu da se različito tumače zakoni. Na čemu se temelji formiranje kozačke policije.Kad Kavkasci osvoje tri zlatne medalje na Olimpijadi onda su oni građani Rusije, a kad se žele preseljavati iz kraja u kraj to nekima smeta - rekao je Safaralijev.


Direktor Instituta etnologije i antropologije Ruske akademije nauka Valerij Tiškov smatra da je izjava gubernatora Tkačova čudna i neumesna, posebno pred Olimpijadu u Sočiju. Valerij Tiškov naglašava da ustav Rusije daje pravo na slobodno kretanje građana.

2024 © - Vesti online