Nedelja 05.08.2012.
21:28
B92

U Srbiji sve više obolelih od polnih bolesti

 U Srbiji se sve manje koriste zaštitna sredstva: Kondomi kao preventiva
 

U Srbiji  manje od 30 odsto mladih redovno koristi prezervativ. Odnosi bez zaštite često imaju za posledicu seksualno prenosive bolesti od kojih pojedine vode u sterilitet,  a mogu da izazovu i rak.

"Nazalost, Srbija je zemlja koja ne raspolaže adekvatnim podacima o polno prenosivim infekcijama. Sistem prijavljivanja tih infekcija u okviru zdravstvenog sistema ne funkcioniše, tako da ono što imamo kao zvanične podatke ne možemo smatrati relevantnim. Ipak, iz naše kliničke prakse može se videti da su polno prenosive infekcije u značajnom porastu", kaže dr Dragan Ilić, epidemiolog i direktor JAZAS-a i dodaje da je gotovo 70 odsto zaraženih HIV-om tu bolest dobilo putem nezaštićenog seksualnog odnosa.

Nedovoljna edukacija

Dragan Ilić kaže da je ono što karakteriše situaciju u Srbiji već dugi niz godina to što ne postoji organizovani program edukacije i vaspitanja među mladima, pre svega u obrazovnom sistemu.

"Mi jednostavno nemamo mehanizme kako da mladim ljudima približimo na najadekvatniji način ovu priču vezanu i za, između ostalog, korišćenje kondoma", kaže Ilić.

U Beogradu i Vojvodini najučestalije polno prenosive bolesti su kondilomi i genitalni herpes, a tokom letnjih meseci i trihomonas.

"Trihomonas je česta infekcija posebno među mladima i pacijent je često sam prepoznaje zato što osim pojačanog sekreta javlja se i neprijatan miris istog", kaže Ana Mitrović Jovanović, načelnica preoperativnog bloka GAK "Narodni front".

Ona dodaje da problem predstavlja i gonoreja jer su određene bakterija, koji izazivaju ovu bolest, otporne na većinu antibiotika.

"Moramo da koristimo antibiotike poslednjih generacija koji su izuzetno skupi, ali mnogo gore i mnogo teže od cene je činjenica da se na njih može razviti rezistencija", kaže Jovanović.

I mladi i odrasli u Srbiji o ovim bolestima malo znaju a lekaru se uglavnom javljaju kada je bolest već uznapredovala. Uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole imalo bi dugoročne korisne efekte. Srbija bi dobila zdraviju naciju i ostvarile bi se velike uštede u zdravstvenom sistemu.

2024 © - Vesti online