Nedelja 05.08.2012.
16:14
Beta

Izbeglice osudile odlazak Džakule u Knin

Protest protiv dolaska Veljka Džakule na prosalvu "Oluje": Miodrag Linta
 

Džakula je prvi predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" protiv takozvane Republike Srpske krajine. Godišnjica te akcije se proslavlja kao "Dan pobede" i domovinske zahvalnosti" i Dan hrvatskih branilaca. Hrvati su pozvali Srbe da i oni dođu na proslavu u Knin.

"Koalicija udruženja izbeglica osuđuje odlazak Veljka Džakule na obeležavanje 'Oluje' u Knin jer to predstavlja uvredu za sve proterane, poginule i nestale Srbe", piše u saopštenju, koje je potpisao predsednik Koalicije Miodrag Linta.

Koalicija ocenjuje da je Džakula prihvatio zvaničan stav Hrvatske da je "Oluja" bila legitimna i oslobodilačka što, kako piše u saopštenju, nije tačno.

"Akcija "Oluja" predstavlja katastrofu za srpski narod i završni čin etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj. S druge strane, poštujemo Republiku Hrvatsku u njenim granicma i zalažemo se da ona zaista postane multietnička i civilizovana država u kojoj će Srbi imati jednaka prava kao i Hrvati, što sada nije slučaj", dodaje se u saopštenju.

Koalicija je istakla da Hrvatska treba da se suoči sa prošlošću i istinom o ratu, i pozvala Vladu Srbije da pokrene suštinski dijalog sa Vladom Hrvatske o nalaženju "sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja temeljnih problema proteranih Srba".

"To je jedini put koji može dovesti do trajnog mira, stabilnosti i pomirenja između dva naroda. Svaki drugi put je osuđen na neuspeh", ukazuje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online