Nedelja 05.08.2012.
10:53 >> 13:14h
Vestionline, agencije

Hrvati slave "Oluju": Srbi, dođite i vi?

Uz službenu proslavu u Kninu, održavće se i neslužbena, koju već godinama organizuje pevač Marko Perković Tompson u svom rodnom selu Čavoglave

U Hrvatskoj je danas u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branilaca, obeležena godišnjica akcije
hrvatske vojske i policije "Oluja" iz 1995. godine protiv takozvane Republike Srpske Krajine.

U okviru centralne svečanosti u Kninu u prisustvu predsednika i premijera Hrvatske, Ive Josipovića i Zorana Milanovića, i potpredsednika Sabora, Josipa Leke, podizanjem zastave u 9 časova i 43 minuta obeležen je trenutak kada je Knin, pre 17 godina, ušla hrvatska vojska. Na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava.

Knin je u niskom letu nadleteo avion MiG-21 čija je uloga, kako je navedEno, bila veoma važna u akciji Oluja. Iz šest topova ispaljeno je 10 plotuna. Svečanost je nastavljena na glavnom trgu u Kninu.


Hrvatski mediji opširno izveštavaju o akciji "Oluja", navodeći da je i njoj učestvovalo 200.000 vojnika, uz gubitke 142 mrtva i 1.100 ranjenih, ali o ubijenim srpskim civlima, o destinama hiljada spaljenih i uništenih kuća, o egzodusu više od 250.000 Srba i pljački masovnih razmera nema ni reči.

Srbi u Hrvatskoj i njihovi predstavnici u manjinskim većima juče održali su komemorativne sednice na kojima je, nakon minuta ćutanja, pročitana izjava sećanja za stradanja i žrtve Srba u "Oluji" i "Bljesku".

Na komentare veteranskih udruženja da je službena proslava u Kninu preskromna, Josipović je rekao da se "rodoljublje ne meri novcem."

Džakula stigao u Knin

Kako je bilo i najavljeno, na obeležavanje Oluje u Knin je nešto pre 11 sati stigao i predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula.

Josipović je pozdravio dolazak Džakule, rekavši da svako ko voli Hrvatsku na taj dolazak treba reagovati maksimalno pozitivno.

Uz službenu proslavu u Kninu, održavće se i neslužbena, koju već godinama organizuje pevač Marko Perković Tompson u svom rodnom selu Čavoglave.

 

Zbog masovnog nošenja ustaških oznaka, policija je upozorila da je zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenog sadržaja, kao i da je zabranjeno podsticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi.

Ocenivši da to znači da je i "srpska manjina prihvatila 'Oluju' kao pobedu Hrvatske i pobedu demokratije, i konačno prihvatila Hrvatsku kao svoju domovinu", Josipović je rekao da se nada da će "i drugi čelni ljudi srpske manjine smoći snage i mudrosti da dogodine dođu na proslavu Oluje".

Iz Srpskog narodnog veća, kao najvišeg organa srpske manjinske samouprave i Samostalne demokratske srpske stranke kao jedine srpske parlamentarne stranke, poručili su da ne mogu doći dok se stiče utisak da se slavi progon Srba, a ne mir.

Po rečima Saše Miloševića, zamenika predsednika SNV Milorada Pupovca, "kultura sećanja bi se morala promeniti da bi mi razmatrali takve pozive".

"Morala bi se razviti politka sećanja u kojoj bi Srbi bili dobrodošli i u kojoj se bi Srbi percipirali kao žrtve rata, a ne samo kao agresori", rekao je Milošević.

Juče je, polaganjem venaca na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj, odata počast poginulim hrvatskim vojnicima i civilima, kao i tadašnjem predsedniku Franji Tuđmanu, i kod spomenika za 1. 600 neindentifikovanih žrtava rata. Uveče je na kninskoj tvrđavi održan prijem za učesnike operacije koji je priredio državni vrh na čelu s predsednikom Josipovićem.

2024 © - Vesti online