Subota 04.08.2012.
19:07
Beta

Ilić: Devizne rezerve neće biti zloupotrebljene

Foto: Ilustracija

Ilić je ocenio da je amandman na brisanje člana 18. Predloga izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), koji je podneo i sam predlagač zakona, "pokazatelj da skupštinska većina ima sluha za dobre primedbe" i istakao da se time otklanja sumnja da će se devizne rezerve koristiti mimo zakona.

On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da se devizne rezerve zemlje nalaze u centralnim bankama drugih, najrazvijenih zemlja i u prvorazrednim poslovnim bankama i u tom smislu ovakvo rešenje iz člana 18. bi bitno kompromitovalo načelo sigurnosti centralne banke.

Prema njegovim rečima, cilj izmene Zakona o NBS je da se koordinišu monetarna i fiskalna politika zemlje koje su u rukama centralne banke i Vlade Srbije.

Ilić je negirao da će svaka od stranaka vladajuće koalicije dati svog predstavnika u NBS, kako je to tvrdila opozicija. On je je precizirao da postoji obavezujuća odluku za sve stranačke funkcionere G 17 plus, koja je članica URS-a, da nemaju prava da se
kandiduju za bilo koju izvršnu funkciju mimo ministarskih i funkcija i državnih sekretara.

"Nijedan od funkcionera G17 plus neće moći da konkuriše za mesto direktora javnih preduzeća, direktora uprava i drugih organa i organizacija u državnoj upravi", kazao je Ilić.

2024 © - Vesti online