Subota 04.08.2012.
12:46
Beta

"Guverner je slika i prilika srpske vlasti"

 Ne bi tebalo da je tako, pošto ulazimo u EU ( iz saopštenja DS)
 

"Čujemo da guverner treba da bude visoki funkcioner najveće političke partije u parlamentu. U uporednom pravu to je trenutno na Kubi i u Severnoj Koreji, da su članovi politbiroa i na čelu narodnih banaka. Od ponedeljka to će biti i u Srbiji, zemlji koja treba da postane članica EU", kazao je poslanik DS Janko Veselinović
u raspravi o amandmanima na izmene Zakona o NBS.

On je ocenio da je to partizacija na najgori mogući način, a šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović rekao je da nije dobro da visoki funkcioner stranke bude guverner.

"Videli smo to i juče imenovanjem Aleksandra Vučića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Sada ćemo i guvernera imati iz tog miljea", naveo je Janković.

On je rekao da je osnovna ideja Ujedinjenih regiona Srbije (URS) u izbornoj kampanji bila departizacija, a sada se zalažu da NBS vode partijski ljudi, odnosno kako je, naveo, Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke (SNS).

U raspravi, poslanici DS su se usprotivili osnivanju Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama ocenivši da će to telo uvesti dvovlašće u rad NBS i da se takvim rešenjem u izmenama Zakona o NBS ugrožava ustavna odredba po kojoj guverner rukovodi radom centralne banke.

Poslanica DS Ljiljana Lučić navela je da su se Jorgovanka Tabaković i lider Ujedinjenih regiona Srbije i ministar za finansije i privredu Mlađan Dinkić dogovorili ko će biti guverner a ko direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama.

"Slutim da će direktor uprave biti iz Dinkićeve partije", kazala je Lučićeva.

Poslanik SNS Veroljub Arsić, koji je predstavnik predlagača izmena zakona, poručio je Veselinoviću da vladajuća koalicija planira i želi da bude bolja od prethodne vlasti i da namerava da najbolje ljude iz struke postavlja na najodgovornije funkcije u državnim organima.

"Ko god da je guvrner nije izmešten iz pravnog sistema i izopšten iz nadzora Skupštine i on poslanicima odgovara za rad NBS", kazao je Arsić odgovarajući na primedbe opozicije.

Na navode Arsića da je jedan od viceguvernera i Diana Dragutinović koja je bila ministarka finansija u vladi DS, Janko Veselinović je kazao da Dragutinović nije član stranke.

Poslanik URS Vladimir Ilić je kazao da se spekuliše o imenima guvernera a da još nijedno ime nije zvanično predloženo i da te spekulacije treba da prestanu.

Ilić je naveo da će se URS držati onoga što je govorio u izbornoj kampanji o departizaciji.

"Kao primer da ćemo se držati onoga što smo pričali u kampanji je konstituisanje ministarstava i izbor ljudi u upravama koje ćemo formirati. Biće u prilici svi da vide da nijedna stranačka ličnost i finkcioner URS neće biti na čelu bilo koje institucije u okviru Ministarstva finansija i privrede", kazao je Ilić i dodao da će biti
i konkursa.

U raspravi, i poslanici Liberalno demokratske partije usprotivili su se nameri vladajuće koalicije da mesto guvernera izabere visokog funkcionera SNS.

2024 © - Vesti online