Subota 04.08.2012.
00:09
Press

Đinđićev hirurg uhapšen zbog mita od 500 €

Foto: Ilustracija

Hodao na štakama

Ganić važi za jednog od vrhunskih stručnjaka u ortopediji, a pogotovo kada su sportske povrede u pitanju. Kao takav, on je i izabran da u februaru 2003. operiše Đinđića, koji se povredio na Kopaoniku na utakmici malog fudbala između Vlade Srbije i pripadnika Žandarmerije. Prvobitno je Đinđić trebalo da se leči konzervativnom metodom, međutim odlučeno je da se ipak operiše, navodi ''Pres''.

Preti mu kazna od dve do 12 godina

Ukoliko sud utvrdi da je Ganić počinio krivično delo primanja mita, sledi mu kazna zatvora od dve do osam godina zatvora (ukoliko je mito uzeo za radnju koju bi i inače morao da uradi), odnosno od dve do 12 godina zatvora (ako je mito uzeo da bi nešto uradio mimo procedure). Uz to mu sledi i oduzimanje licence za rad po pravosnažnosti presude.

Premijer je potom nosio gips i hodao pomoću štaka sve do atentata, kada je na njega pucano iz zgrade u Ulici admirala Geprata.

Zanimljivo je da se Đinđić odlučio za lečenje u bolnici na Banjici iako je praksa da se predsednici, premijeri, ministri i ostali visoki državni funkcioneri leče na VMA u Beogradu. Lekarski konzilijum predvodio je prof. dr Zoran Blagojević, tada direktor "Banjice", a operativni zahvat izveo je Ganić.

Ganić, koji je inače i savetnik za medicinska pitanja u Institutu, uhapšen je 02. avgusta ,u četvrtak tačno u podne. On je, naime, u utorak 31. jula od roditelja H. K. (20) iz Sandžaka tražio 500 evra kako bi mu, preko reda i bez čekanja na listi zakazanih operacija, operisao meniskus kolena. Traženi novac on je primio juče posle operacije, nakon čega je i uhapšen.


Ganić je, kako saznajemo, bio vrlo drčan prema roditeljima mladića kada je tražio novac od njih.

- Ukazao im je da su liste čekanja ogromne i da od operacije neće biti ništa ako ne daju novac. Roditelji dvadesetogodišnjeg mladića iz Sandžaka su pristali, ali su nam slučaj odmah prijavili - navode u policiji, sa kojom je dogovorena primopredaja novca nakon operacije.

U MUP-u kažu da su sačekali da prođe operacija:
- H. K. je operisan juče u devet. Dok je primarijus Ganić operisao, policajci UKP i beogradske policije već su se rasporedili po bolnici.

Pošto je završio intervenciju, roditelji mladića su došli kod njega u kancelariju, raspitivali se o zdravstvenom stanju sina i usput mu dali policijski obeležene novčanice. Posle toga, tačno u podne, u njegovu kancelariju su ušli policajci i uhapsili ga. Doktor je bio u potpunoj neverici.


Poziv oštećenima

U policiji kažu da postoje sumnje da je ovaj ugledni doktor uzimao od pacijenata i svote veće od 1.000 evra i da s obzirom na to očekuju pozive oštećenih građana koji bi dali informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi.

- Posle hapšenja svakog lekara javi se bar desetak građana od kojih je tražen novac ili koji nisu dobili uslugu zato što je nisu nezakonito platili - dodaju u policiji.

Uhapšeni lekar je odveden u pritvor beogradske policije, gde je saslušan. Određeno mu je policijsko zadržavanje, a krivična prijava koja ga tereti za primanje mita biće prosleđena Višem tužilaštvu u Beogradu.


Direktor Instituta "Banjica" prof. dr Slobodan Slavković rekao je za Press da je vrlo neprijatno iznenađen ovim događajem.

- On je odličan lekar, to ne mogu da osporim. Za sve drugo sam vrlo iznenađen. Ali, eto, policija je radila svoj posao. Vrlo mi je žao što se „Banjici", u kojoj rade pošteni ljudi, zbog pojedinaca kalja ugled i prenosi drugačija slika u javnost - rekao je Slavković.

2024 © - Vesti online