Petak 03.08.2012.
14:42
rts.rs

Nikolić pomilovao novinara Šaša

Dobio pomilovanje od predsednika Srbije Tomislava Nikolića: Laslo Šaš
 

On je saopštio da je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina i da je zato neprimereno da Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je takođe protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama.

"Neprimereno je da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje", ocenio je predsednik Nikolić.

Laslo Šaš pušten je danas u 14 časova iz Okružnog zatvora u Subotici pošto ga je pomilovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
 

Odluku Nikolića o pomilovanju pozdravilo je Udruženje novinara Srbije koje u u saopštenju zahvalilo svima koji su pomogli da Laslo Šaš bude na slobodi.

UNS je ocenio da je pomilovanjem sloboda informisanja odnela veliku pobedu nad pogrešnim tumačenjem zakona i evropskih standarda u pravosuđu.

Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana zatvora zbog uvrede ultradesničarskog mađarskog ekstremiste, vođe organizacije "64 Županije" Lasla Torockaja.

Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici "Pisma čitalaca" u dnevnom listu Mađar so aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

2024 © - Vesti online