Petak 03.08.2012.
02:40
Danas

Srbija ne vodi tajnu diplomatiju

Ni Vučić ni ja ništa ne krijemo od javnosti: Tomislav Nikolić
 


Nikolić u intervjuu za Danas negira da će Vučić biti čovek za "tajnu diplomatiju" ističući da nema tajne u Srbiji, niti tajne diplomatije, a posebno nema ništa tajno u onome što Vučić i on rade.
 

"Sve je pred očima javnosti. Brižljivo smo praćeni već godinama, ali ne treba nam zamerati što imamo iste ideje i isto razmišljamo. Ubeđen sam da, kad bi neko objektivno istražio javno mnjenje, možda čak 40 odsto građana danas razmišlja kao nas dvojica", navodi predsednik Srbije.
 

Na pitanje kako kao bivši predsednik SNS, objašnjava potrebu te stranke da drže sve službe bezbednosti on navodi da službe neće kontrolisati SNS, nego Savet za nacionalnu bezbednost kojim predsedava predsednik Republike.
 

Mnogo obaveza do datuma pregovora

Komentarišući to da ga doživljavaju kao "evrofanatika", Nikolić kaže:
 

"Ja nisam fanatik ni u čemu. Mislim da normalan, obrazovan čovek, erudita ne može da bude fanatik. Fanatizam nije dobar i mene nemojte u tome da tražite. Imam potpuno realan odnos prema EU, znam koliko nam je potrebna i koliko možemo da učinimo da joj se pridružimo. Smatram da je Evropa spremna za ulazak Srbije i očekujem da nam se ne postavljaju dodatni uslovi za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora".
 

O dobijanju datuma pregovora, on navodi da Srbiju čeka još obaveza na tom putu i da ne misli da je potrebno da vlada juri po svaku cenu datum za otpočinjanje pregovora, kao što je prethodna jurila status kandidata, a da zbog toga prepusti deo suvereniteta i nadležnosti Srbije u ruke privremenih institucija u Prištini.
 

"Sva ova sporenja koja danas imamo oko dogovora sa predstavnicima privremenih institucija iz Prištine posledica su toga što smo imali izbore iste godine u kojoj smo dobili status kandidata", ističe NIkolić.
 

"Kosovskim Albancima nudim Rezoluciju 1244"

Nikolić navodi da je Vlada dužna da sprovodi one sporazume i one tačke sporazuma koji su u skladu sa Ustavom Srbije i dobri za Srbiju. Vlada svakako nema obavezu, niti će biti prozivana zbog toga što neće da spovede nešto o čemu postoje različita tumačenja. Na primer, predstavljanje Kosova.
 

"Vlada Srbije je, zbog toga, iako je prihvatila sporazum, odlučila da naši predstavnici napuste svaki sastanak na kojem Kosovo nije propisno obeleženo. Šta mi sad radimo, nas nema na tim sastancima, čime je Srbija na gubitku, jer gubi korak sa savremenim događanjima i trendovima u svetu", navodi Nikolić.
 

On podseća da državne zvaničnike na to obavezuje i rezolucija Skupštine Srbije iz februara 2008, koja im ne dozvoljava da sede zajedno sa zvaničnicima samproglašene kosovske države.
 

Na pitanje šta, kao predsednik Srbije, nudi kosovskim Albancima, koji su prema Ustavu građani Srbije, Nikolić kaže - Rezoluciju 1244 SB UN - suštinski autonomiju.
 

"Predložiću kad se budemo dogovorili da žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji. Bez odluke Nemaca nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo? Zašto da budu država, to je toliko besmisleno. Neki su mi u Londonu rekli da na Olimpijadi učestvuju Kina, Kineski Taipei, Kineski Honkong, ja sam im odgovorio da, ako se prištinske institucije prijave kao srpsko Kosovo, mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama".

2024 © - Vesti online