Četvrtak 02.08.2012.
12:31
Đ. Barović - Vesti

OVK ubija po Siriji

 

- U procesu identifikacije leševa poginulih utvrđeno je da su se na strani ustanika borili Albanci sa Kosova, plaćenici iz Libije, Somalije, Saudijske Arabije, Čečenije, Jemena,

Iraka i Egipta - rekao je ovaj vojni zvaničnik.

Bivši oficiri JNA?

 

Sagovornik "Vesti" pretpostavlja da je među mogućim plaćenicima OVK u Siriji, zapravo najviše nekadašnjih nižih oficira JNA.


- Pripadnici OVK sa "puno zvezdica" već su se pozicionirali na Kosovu, da li kroz legalne ili ilegalne tokove. Međutim, dosta je onih sa nižim činovima koji nisu našli uhlebljenje, a zanimljivi su za regrutovanje zbog ratnog iskustva i instruktorskih veština - smatra Dragišić.

Samo par meseci ranije, početkom maja, državna televizija Rusije na engleskom jeziku "Raša tudej" je objavila informaciju da su sirijske pobunjenike na Kosovu obučavali bivši pripadnici OVK, dok je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin upozorio da je Kosovo postalo "poligon za vojnu obuku sirijskih pobunjenika".


Vojno-politički komentator i profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić kaže za "Vesti" da je jako teško proveriti tačnost informacije da su među stradalim plaćenicima i nekadašnji borci OVK, ali da ta priča "ima smisla".


- U svakom ratu je gomila dezinformacija i podmetanja, pa tako i ovde treba biti jako oprezan. Zaista je moguće da je određeni broj nekadašnjih pripadnika OVK sada u Siriji jer je na Kosovu jako loša ekonomska situacija, a posao plaćenika, ma koliko bio rizičan, ipak je dobro isplativ - kaže Dragišić i dodaje da i izjave zvaničnika Rusije "o poligonima za obuku na Kosovu" treba uzeti s rezervom.


- U Siriji je došlo do sukoba velikih sila, pre svega SAD i Rusije i u tom svetlu treba posmatrati većinu komentara koji dolaze s jedne ili s druge strane. Ukoliko je ambasador Čurkin izašao sa tačnom informacijom onda pretpostavljam da je to informacija tajnih službi, jer ruskih snaga odavno nema na Kosovu - zaključuje Dragišić.

2024 © - Vesti online