Sreda 01.08.2012.
20:49
Vestionline

Putin: NATO da završi posao u Avganistanu

Putin je ponovio zabrinutost Kremlja da bi povlačenje snaga pod komandom Alijanse, koje bi trebalo da počne sledeće godine, ostavilo centralnoazijski južni deo Rusije izložen akcijama militanata i krijumčara droge.

"Žalosno je što toliko učesnika u ovoj operaciji razmišlja o odlasku. Preuzeli su taj teret i treba da ga nose do kraja", rekao je Putin na sastanku sa padobrancima u ruskom gradu Uljanovsku.

Neka oni budu tamo i bore se: Vladimir Putin

Ruski predsednik je dodao da ako nema reda u Avganistanu, neće ga biti ni na južnim granicama Rusije.

"Sadašnje avganistansko rukovodstvo teško će održati situaciju pod kontrolom. Članice NATO-a su na licu mesta i obavljaju tu funkciju. Treba da im pomognemo, ali ne treba mi da se borimo. Neka oni budu tamo i bore se", rekao je Putin, prenosi Rojters.

Sovjetski Savez je vodio rat u Avganistanu tokom osamdesetih godina prošlog vijeka i pretrpeo velike gubitke. Rusija je odbacila mogućnost da pošalje svoje trupe u Avganistan u okviru invazije na tu zemlju pod komandom SAD posle napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

Moskva podržava operaciju NATO-a dozvoljavanjem tranzita preko svoje teritorije.

Podrška je danas proširena davanjem dozvole da se tranzitno čvorište u Uljanovsku iskoristi za slanje nesmrtonosnih zaliha, kao i da Alijansa koristi rusku železničku mrežu i vazdušni prostor.

"To je u našem nacionalnom interesu. Mi se ne slažemo u vezi sa mnogim pitanjima. Imamo različite pristupe i mišljenja", rekao je Putin i ponovio staru ocenu da je NATO "ostatak prošlosti, iz vremena hladnog rata".

2024 © - Vesti online