Sreda 01.08.2012.
19:34
rts rs

"Dečak sa biciklom“ stiže u srpske bioskope

 Dečak stiže u Srbiju
 

Nagrađivana drama braće Žan-Pjera i Lika Dardena – Dečak sa biciklom, prikazivaće se od sutra u bioskopu "Vilin grad" u Nišu, a od 23. avgusta u Beogradu, u Dvorani kulturnog centra, najavio je distributer "Megakom film".

Ova dirljiva filmska priča osvojila je brojna priznanja, među kojima su Gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, kao i Nagrada za najbolji scenario na dodeli Evropskih filmskih nagrada 2011.

Film je bio nominovan i za Zlatni globus, u kategoriji najbolji strani film, a srpskoj publici predstavljen je na festivalu „Kustendorf", gde su braća Darden bila gosti, kao i na Festu, početkom ove godine.
 

Glavni junak ove drame je Siril, 11-godišnji dečak, ostavljen u domu za nezbrinutu decu, uveren da će se otac vratiti po njega.
 

U potrazi za ocem slučajno upoznaje frizerku Samantu, koja mu dozvoljava da ostane kod nje. Siril, međutim, razočaran jer ga otac ne želi, ne prepoznaje ljubav koju mu Samanta pruža, osećanje koje mu može pomoći da pobedi bes.

Žan-Pjer i Lik Darden su poznati belgijski filmski reditelji koji pišu, produciraju i režiraju filmove zajedno.

Prvu međunarodnu nagradu osvojili su u Kanu – njihov film Rosseta nagrađen je Zlatnom palmom 1999. Drugu Zlatnu palmu dobili su za film Dete 2005.

2024 © - Vesti online