Sreda 01.08.2012.
08:44
RTS

Za sedam dana gorivo tri puta poskupelo

Svetska berza je kriva za poskupljenje goriva u Srbiji
 

Od utorka do utorka, samo benzin evropremijum je ukupno poskupeo skoro pet dinara. Najniža cena litra tog goriva, koje se uglavnom uvozi, sada je oko 154 dinara, prenosi RTS.


Aleksandar Mileusnić iz "Petrobarta" rekao je da na osnovnu cenu ne mogu sami trgovci da utiču. Na nju, kako je rekao, utiče svetska cena derivata, pošto se radi o berzanskom proizvodu, kao i kurs dinara u odnosu na evro, odnosno na dolar jer se trgovina naftnim derivatima obavlje u dolarima.
 

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je poslednja dva meseca, maj i jun, cena i benzina i dizela niža u evrima nego u maju i junu prethodne godine. Iako je za plate u Srbiji gorivo preskupo, u poređenju sa zemljama regiona, jeftinije naftne derivate od Srbije imaju sada samo Bosna i Hercegiovina i Rumunija.
 

U NIS-u koji je glavni snabdevač, u narednom periodu očekuju da se cene zadrže oko sadašnjeg nivoa. Međutim, ne treba zaboraviti unutrašnje faktore koji će uticati na poskupljenje. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo.

2024 © - Vesti online