Utorak 31.07.2012.
20:33
Beta

Vulin: Kfor kreće na opasnu stranu

Aleksandar Vulin: Kfor je u ozbiljnoj opasnosti da izgubi legitimitet i poverenje
 


"Kforu nije pametno da koristi međuperiod u vlasti Srbije jer u Beogradu postoje adrese za razgovor", ocenio je Vulin u izjavi za agenciju Beta.


Po njegovim rečima, Kfor je blokadom puteva za kamione teže od tri tone "u ozbiljnoj opasnosti da izgubi legitimitet i poverenje" kosovskih Srba i da "ugrozi njihovu egzistenciju".


Blokada "alternativnih puteva" dovešće do nestašica robe i nemogućnosti snabdevanja hranom i lekovima, kazao je Vulin.


"Kfor je blokadom alternativnih puteva izašao iz svog mandata i time što nije konsultovao UNMIK koji je - po Rezoluciji 1244 - najviša vlast na KiM; pokazao je da se uputio na veoma opasnu stranu, i plašim se da će time dovesti do potpunog gubitka poverenja kosovskih Srba i u Kfor", rekao je Vulin.


Vulin je ocenio da "nas Kfor uvodi u veoma opasnu situaciju", i da će građani, ukoliko se KFOR "ne vrati u okvire mandata", biti primorani da preispitaju poverenje i u Kfor. Međunarodna zajednica mora da pokaže da joj je stalo do mira što je Srbija dokazala, rekao je Vulin.


Na osnovu prošlogodišnjeg sporazuma tadašnjeg komandanta Kfora Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislava Stefanovića, postignutog posle 25. jula i pokušaja Prištine i Specijalnih jedinica ROSU da preuzimu prelaze Brnjak i Jarinje, trebalo je da se teretni saobraćaj ograniči na vozila nosivosti tri tone, ali je važenje tog sporazuma bilo do sredine septembra.


Međunarodne snage na Kosovu (Kfor) i dalje drže u blokadi "alternativne puteve" za kamione na severu Kosova. U ponedeljak su blokirali "alternativni put" od Raške, preko Tresave, ka Kosovu i zabranili kretanje kamionima sa robom nosivosti preko tri tone, dok se putnički saobraćaj odvija i dalje.

2024 © - Vesti online