Utorak 26.01.2010.
13:22
Tanjug

Deca u Srbiji sve manje fizički aktivna

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je uzorak ispitanika izveden iz populacije školskog uzrasta od sedam do 14 godina sa teritorije opštine Čukarica, a da će takva istraživanja biti nastavljena i u drugim mestima.

Ministarka omladine i sporta Samardžić-Marković
 


Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković kazala je da su istraživanja sprovedena u skladu sa evropskim "eurofit" standardima, kao sastavni deo aktivnosti Republičkog zavoda za sport.


Ministarka je navela da od 1.533 škole, 559, odnosno 36,5 odsto nije imalo veliku salu, a da je 48,5 odsto imalo veliku salu površine od oko 450 metara kvadratnih. Samo 15 odsto skola, kako je navela ona, imalo je salu veću od te površine.


Samardžić-Marković je dodala da su ta istraživanja pokazala da najveći broj škola sale koristi za održavanje sportskih sekcija, a da se one u manjanjem broju slučajeva koriste za iznajmljivanje rekreativcima. To istraživanje je pokazalo da je najpopularnija vannastavna aktivnost kod školaraca odbojka, a da čak 75,7 odsto njih nema atletiku kao vannastavnu aktivnost.


Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac podsetio je da su najnovija istraživanja pokazala da su u odnosu na 1995. godinu, kada su poslednji put obavljena ispitivanja, deca fizički razvijenija, odnosno visina je kod dečaka povećana za tri odsto, a kod devojčica za 2,5 odsto.


Telesna masa, prema rečima Pozderca, povećana je za 14 odsto kod dečaka, a za 11 odsto kod devojčica, što, kako je naveo, nije dobro. On je naveo da je zabeleženo povećanje i indeksa telesne mase, a da je smanjena i njihova fizička aktivnost.

2024 © - Vesti online