Utorak 31.07.2012.
12:45
Srna, Beta

"Kosovo i Srbija odvojeno u EU"

 Evropa i Italija znaju koliko je to pitanje i politički i emotivno osetljivo: Đulio Terci
 

Komentarišući nedavnu izjavu bivšeg izaslanika UN za Kosovo Martija Ahrisarija da će Srbija, ako želi u EU, morati da prizna Kosovo, Terci je rekao RTS-u da Evropa i Italija znaju koliko je to pitanje i politički i emotivno osetljivo.

On je ocenio da je najvažnije pitanje prilikom pristupnih pregovora - dijalog Beograda i Prištine.

Terci je rekao da u Srbiji postoji jasna volja da nastavi put ka EU što su, kako je naglasio, potvrdili i njegovi jučerašnji razgovori sa predsednikom, premijerom i šefom diplomatije u Beogradu.

"Sada se otvara novo poglavlje, a to je formalno otvaranje pregovora za članstvo", rekao je Terci i dodao da je to pitanje u rukama Evropske komisije, koja će u oktobru predstaviti izveštaj koji će biti osnova za dalje odnose Beograda i Brisela o brojnim pitanjima.

Đulijano Terci sastao se juče u Beogradu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Italijanski šef diplomatije prvi je strani zvaničnik koji je posetio Srbiju nakon što je formirana nova Vlada.

 

Žbogar: Politički dijalog o Kosovu treba sada da počne

 

Visoki predstavnik Evropske unije i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da politički dijalog Kosova i Srbije treba da počne odmah i da lideri obe strane treba da preuzmu odgovornost za rešavanje problema severa, koji podiže tenzije i onemogućava razvoj.

 

Na severu Kosova Srbi su većina stanovništva i ne prihvataju kosovske institucije. Na severu funkcionišu institucije Srbije, a uticajne članice EU traže da te institucije, koje nazivaju
paralelnim, budu raspuštene.

 

U intervjuu za današnju Koha ditore, Žbogar je rekao da je tokom poslednjeg susreta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija, Eštonova objasnila detalje zahteva EU o političkom dijalogu Kosova i Srbije.

 

Očekuje se da taj zahtev vrlo brzo bude objašnjen i premijeru Srbije Ivici Dačiću.

 

Priština i Beograd, prema EU, treba da reše sve otvorene probleme oko severa i postojanja obe države, kako bi se olakšao put ka razvoju, odnosno integrisanju u EU. Visoki predstavnik EU je izrazio nadu da će izveštaj o studiji izvodljivosti konstatovati da Kosovo može da počne dijalog o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi o tome odluku u decembru donele zemlje članice EU.

 

Žbogar je tokom prošle nedelje boravio u Sjedinjenim Američkim Državama gde je objasnio ciljeve EU i za njih dobio podršku Vašingtona.

 

U SAD je dobio i podršku za nastavak misije Euleksa na Kosovu. O produženju mandata Euleksa do 2014. godine treba da odluči Skupština Kosova na jednoj od prvih sednica jesenjeg zasedanja.

2024 © - Vesti online