Utorak 31.07.2012.
09:51
Alo

Ni mrtvima ne daju mira

Lopovi zbog bronze ukrali spomen-obeležja
 

Prema nezvaničnim informacijama, lazarevačka policija je otkrila lopova koji je prošle nedelje oskrnavio seoska groblja u Junkovcu, Stepojevcu, Rudovcima i Velikim Crljenima. Reč je o S. Đ. iz Velikih Crljena, koji se trenutno nalazi u bekstvu. On je, kako je istragom utvrđeno, svoj grobljanski plen prodao komšiji M. R., koji je ukradena spomen-obeležja otkupio po znatno nižoj ceni od tržišne. Kada je policija upala u kuću ovog nesuđenog “livca”, ukradene biste i statua pokojne devojke već su bile izlupane na sitne komade i pripremljenje za topljenje.

Štetu nema ko da plati!

Procenjuje se da šteta koja je pričinjena ovom krađom iznosi preko 30.000 evra, a pošto nijedan od spomenika nije bio osiguran, nadoknadu, sem samih oštećenih, neće imati ko da plati. Nenad Jeremić, jedan od vlasnika poznate beogradske livnice “Braća Jeremić”, kaže da cena izrada jedne statue slične onoj koja je prošle nedelje ukradena s groblja u Junkovcu, u čiju cenu sem livenja ulazi i umetnički rad, iznosi između 10.000 i 12.000 evra. Biste su jeftinije i njihova izrada košta do 2.000 evra.

Roditelji Brankice Novaković, Borka i Vlastimir, i njena starija sestra Jadranka još su u šoku od kako su pre nekoliko dana od lokalne policije saznali za krađu. Kada je ova studentkinja pete godine geodezije posle duge i teške bolesti preminula pre 29 godina, to je za čitav ovaj kraj bila velika tragedija. Zbog velike nesreće koja ih je zadesila, porodica se odlučila da, u znak sećanja na pokojnicu, podigne velelepni spomenik. Statua od bronze u prirodnoj veličini, visoka 180 santimetara, izlivena je u poznatoj beogradskoj livnici “Braća Jeremić”.


- Prodali smo polovinu jedne njive, a tata je u Iraku radio još godinu dana da bismo prikupili novac za spomenik. Brankica je to zaslužila jer je bila devojka za primer. Roditelji su mi posle saznanja da je statua nestala potpuno skrhani od bola, a ja još ne mogu da razumem kakva je ovo zemlja u kojoj su počeli da se kradu čak i spomenici - kroz suze se pita Jadranka, koja je zbog krađe statue svoje sestre pisala i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu tražeči od njega da zaštiti grad od vandala.

Iste večeri na groblju u Junkovcu ukradene su još tri biste, a sledeće noći poharana je i svetinja u Stepojevcu.

Komunalno nije odgovorno

Direktor JKP Lazarevac Milisav Krstović izjavio je za “Alo!” da ovo preduzeće nema obavezu da čuva seoska groblja u ovoj opštini, pa samim tim ne može ni da snosi odgovornost za nestanak spomen-obeležja, niti ima obavezu nadoknade štete.

- Policija nemoćno širi ruke, a u komunalnom iz Lazarevca, koje je nedavno preuzelo brigu o seoskim gorbljima, tvrde da nemaju obavezu da ih čuvaju od lopova.

Sada ne znam kome da se obratim za nadoknadu štete jer nas je majčina bista koštala tadašnjih 10.000 maraka - jada se Radisav Pešić, kome su sa majčinog groba lopovi odneli bistu postavljenu pre 32 godine.

2024 © - Vesti online