Utorak 31.07.2012.
06:33
Danas

O finansiranju kampanje za pola godine

"Izveštajima ćemo se sigurno baviti šest meseci. Kontrola izveštaja počinje čim se završi ova administrativno-tehnička faza provere koja se sada sprovodi. Ozbiljna kontrola će početi onog trenutka kada budemo sigurni da ispred sebe imamo kompletan izveštaj sa svim preciznim, tačnim i potpunim podacima koji su zahtevani u izveštaju", kaže Markovićeva za ''Danas''.

Zorana Marković

Markovićeva je za beogradski list rekla da najpre treba da se odradi provera tehničke ispravnosti i potpunosti dostavljenih izveštaja stranaka o finansiranju izborne kampanje.

Ona je navela i da "sama činjenica da je neko potrošio više para nego što je imao, ne predstavlja prekršaj Zakona o finansiranju, ali način na koji će pokriti taj minus može da bude prekršaj zakona u zavisnosti od toga šta stranke odluče da urade".

"Ranija praksa, i to je ono čega se mi pribojavamo, bila je da se ti dugovi tako ostave, odnosno da te usluge ostanu trajno nenaplaćene, pa se to u sledećim izborima verovatno 'prebije' ako uopšte posle četiri godine ima ikakve svrhe", navela je Markovićeva i dodala da procenjuje da je to sada teže uraditi iz dva razloga.

"Jedan je to što je velika kriza i niko ne može sebi da dopusti da godinama ima nenaplaćeno potraživanje. S druge strane, više se ne može očekivati od nove vlasti da onome kome duguje omogući učešće na nekom lokalnom tenderu, jer više ne može da dodje u situaciju da za tu stranku obavlja neki posao naredne dve godine jer je Agencija već tu i kontroliše tu zonu", ističe ona.

Sudeći prema dostavljenim izveštajima, kako je kazala, postoji razlika u prihodima i rashodima i "svaka stranka će morati da objasni šta je šta".

2024 © - Vesti online