Ponedeljak 30.07.2012.
05:55
Vestionline

Sirija: Pobunjenici tvrde da su odbili napad vojske

Bombardovanje iz helikoptera i teške artiljerije delova tog grada sa 2,5 miliona stanovnika i okoline, nagnalo je u protekla dva u bekstvo oko 200.000 ljudi, rekla je šefica humanitarnih operacija UN, Valeri Amos i zatražila da se organizacijama za pomoć "obezbedi siguran pristup" u Alep, 355 kilometara severno od Damaska.

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Anan je rekao da je zabrinut zbog "koncentracije trupa i teškog naoružanja oko Alepa" i pozvao zaraćene strane da mirno reše sukob tokom kojeg je za više od 16 meseci poginulo 20.000 ljudi, kako tvrdi jedna sirijska nevladina organizacija u egzilu.

Sirijske trupe uverene da će poraziti pobunjenike

Tokom posete Iranu, glavnom savezniku Damaska u regionu, sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem je u nedelju izrazio uverenje da će pobunjenici biti "poraženi" i optužio Katar, Saudijsku Arabiju, Tursku i druge zemlje da podržavaju pobunjenike i snabdevaju ih oružjem.

Istovremeno su tenkovi, uz podršku helikoptera, nastavili napade u Alepu, na četvrt Salahedin - uporište odmetnika, ali odbacila ih je "Slobodna vojska Sirije", sastavljena od dezertera i naoružanih civila, rekao je za AFP preko Skajpa pobunjenik Abu Hišam Al-Halabi.

Zvanična novinska agencija SANA međutim uverava da vojnici "čiste" Salahedin od "terorista". Po pobunjeniku Abu Ali, "sukobi su i u Bab Al-Nasru i Bab Al-Hadidu", u neposrednoj blizini starog grada Alepa koji je UNESCO proglasio za deo Svetske baštine čovečanstva.

Šef Vojnog saveta pobunjenika u Alepu, pukovnik Abdel Al-Džabar Okaidi, pozvao je Zapad da uspostavi zabranu letova nad severom Sirije i optužio režim da priprema "masakr" u Alepu.

2024 © - Vesti online