Nedelja 29.07.2012.
19:33
Beta

Romni: Amerika mora da pomogne Izraelu

I Romni podržava izraelski udar na Iran
 

"Ako Izrael bude morao sam da preduzme nešto da bi sprečio Iran da razvije tu sposobnost, guverner bi poštovao tu odluku", kazao je Romnijev savetnik za spoljnu politiku Den Sinor novinarima u Jerusalimu.

Sinor je naglasio da bivši guverner američke države Masačusets veruje da treba omesti bilo kakvu nuklearnu sposobnost Irana, a ne samo pravljenje nuklearnog oružja.

"Pazite šta vam kažem, ajatolasi u Teheranu ispituju naš moralni otpor. Zanima ih ko će se protiviti, a ko će zažmuriti", stoji u govoru koji će Romni održati u Jerusalimu.

"Moja poruka narodu Izraela i vođama Irana istovetna je: ja neću zažmuriti, a neće ni moja zemlja," piše dalje u govoru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dočekao je Romnija kao "predstavnika SAD" i rekao da se potpuno slaže s njegovom nedavnom izjavom da bi iranska nuklearna sposobnost bila najveća opasnost po svet.

"Moramo da budemo iskreni i kažemo da sve dosadašnje sankcije i diplomatija nimalo nisu usporili iranski program. Zato verujem da nam je potrebna jaka i uverljiva vojna pretnja u sprezi za sankcijama da bi postojala šansa da promenimo tu situaciju", rekao je Netanjahu.

Iranski nuklearni program postao je gorući problem za SAD i Izrael, koji razmatra napad u strahu da će Iran premestiti postrojenja za obogaćivanje uranijuma dublje pod zemlju, izvan dosega izraelskog oružja. Iranci kažu da njihov nuklearni program ima isključivo miroljubive svrhe, kao što je proizvodnja struje i lečenje raka.

Predsednik SAD Barak Obama, član Demokratske partije, ne isključuje vojnu intervenciju u Iranu i takođe podržava pravo Izraela da se brani, ali američki zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog destabilizacije koju bi takva vojna akcija, čak i uspešna, mogla doneti regionu.

2024 © - Vesti online