Ponedeljak 30.07.2012.
08:00
net hr

Zašto neke žene moraju da puše?

Žene koji se bore s prestankom pušenja možda treba da pogledati unazad. Naime, naučnici su pronašli vezu između navike pušenja i trauma iz detinjstva.
 

Novo istraživanje objavljeno u "Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy" ukazuje da uznemirujuća iskustva nastala u detinjstvu mogu ostati s nama celi život. Tim istraživača je utvrdio da su žene koje su fizički ili emocionalno zlostavljane kao deca imale 1,4 puta veću verovatnoću da postanu zavisne od nikotina.

Da pokupite ovu nezdravu naviku verovatnije je i ako imate jednog roditelja u zatvoru.

Dr Tara Strine, vođa istraživanja, kaže: 'Budući da neželjena iskustva iz detinjstva povećavaju rizik od psihološkog stresa za muškarce i žene, činilo se logično da će pojedinac imati veću verovatnoću da razvije zavisnost od nikotina'.

Međutim, dr. Strine dodaje da se taj učinak prvenstveno vidi kod žena, što sugeriše da ljudi, zavisno od pola, imaju 'različite mehanizme suočavanja s traumom'.

Istraživanje je obuhvatilo više od 7.000 ljudi, više od polovine ženskog pola. Zanimljivo da je više od 60 posto odraslih imalo barem jednu traumu iz detinjstva.

2024 © - Vesti online