Nedelja 29.07.2012.
10:00
Srna

"Prihvatićemo otvaranje kosovske kancelarije u Beogradu"

"Šta su oni obećali, mi ispunjavamo": Mlađan Dinkić
 

"Moraćemo prihvatiti otvaranje kancelarije Srbije u Prištini i Prištine u Beogradu, ukoliko je takva obećanja prethodna Vlada dala EU. Ono što nikad nećemo prihvatiti je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i da Prištini 'damo stolicu' u UN", rekao je Dinkić za novosadski "Dnevnik".

Dinkić je poručio da je Vlada Srbije, u kojoj je ministar, spremna da sa Prištinom otvoreno razgovara, kao i da efikasno rešava pitanja u vezi boljeg života svih ljudi na Kosovu i Metohiji, odnosno jačanja ekonomije na tom području.

"Bilo je puno besmislenih odluka prethodne Vlade. Zašto je, na primer, bilo zabranjeno srpskim bankama da otvaraju filijale u Prištini? Kao ministar finansija prvi ću stimulisati srpske banke da idu i u Prištinu, Zagreb, Sarajevo, kao što su trenutno u Banjaluci", rekao je Dinkić, koji je i lider Ujedinjenih regiona Srbije /URS/.

On je istakao da se Ustav Srbije mora menjati u delovima koji se odnose na decentralizaciju i regionalizaciju države.

"URS će insistirati da se na ovu temu ne žmuri, već da se otvori javna rasprava i da promenimo Ustav u delovima koji se odnose na regionalizaciju i decentralizaciju. Tom promenom ćemo, s jedne strane, rešiti probleme nastale odlukom Ustavnog suda Srbije o nadležnostima Vojvodine. Činjenica je da Ustav Srbije nije dobro napisan u delu ovlašćenja AP Vojvodine, a i u nekim drugim, vezanim za regionalizaciju i decentralizaciju zemlje", konstatovao je Dinkić.

2024 © - Vesti online