Nedelja 29.07.2012.
09:10
Blic

"Ne prodajemo maglu, već recept iz Beograda"

Nema povratka na devedesete: Milan Krkobabić
 

Prema ocenama Milana Krkobabića, kada MMF kaže da je u Srbiji "labava fiskalna disciplina", iz ove finansijske institucije praktičko kažu i da bi trebalo da budu zamrznute plate i penzije.

- Za nas, „labava“ znači da sivu zonu uteramo tamo gde joj je mesto i da je oporezujemo. „Stroga fiskalna disciplina“ znači sintetički porez kojeg nema, progresivnu poresku stopu koje nema... MMF treba Srbiji radi stvaranja klime u kojoj treba da poslujemo - rekao je potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera.

Šta građani mogu da očekuju od nove vlade?
- Da realizujemo ciljeve koje smo potpisali, a deo su zajedničke platforme. Da penzije i plate ne budu zamrznute, da čuvena trinaesta penzija stigne do skoro 390.000 građana i da socijalno preduzetništvo zaživi. To znači da u naredne četiri godine uposlimo do jedan odsto radno aktivnog stanovništva, to je negde oko 750.000 ljudi.

Hoćete li ostati poslanik?
- Gde partijski organi budu tražili da budem, biću.


Možda u PTT-u?

- Zašto u PTT-u (smeh)? Biće kako stranka odluči. Ali će u biografiji stajati da nisam 20 godina radio kao odbornik, već da sam u Skupštinu Srbije ušao 2007. godine.

Da li je to realno?
- Mi smo to u Beogradu počeli da radimo. Ne prodajemo maglu, nešto što će možda biti, već nešto što je već verifikovano u glavnom gradu. U Beogradu smo dali deset miliona za trinaestu penziju. Znamo da taj novac odmah ide na plaćanje infostana, struje, da niko neće kupiti devize i izvršiti monetarni udar. Očekujemo i na nivou Srbije 50 miliona koji će takođe biti pokretač realne potražnje. Banalno govorim, čokolada koju će deda da kupi unuku ili da plati komunalije, omogućiće da se novac zavrti.


Kako komentarišete kritike da ova vlada predstavlja povratak u devedesete?
- Ja mogu da govorim za deo kojim se PUPS bavi. Model Beograda ćemo da širimo. Tu nema povratka na devedesete. Što se svega ostalog tiče, hajde da im damo šansu.


Ali pojedini ministri iz SPS su loše radili, a ostali su u foteljama?
- Građani su ih verifikovali, dali im podršku.


Sva je prilika da od departizacije opet neće biti ništa.
- Ako stranke nastupe s tvrdnjama da su najbolji kadrovi u njihovim redovima, pa i u našoj, ko je onda ostao sa strane koga bismo mogli da uzmemo?. Moj stav je struka, iskustvo, pre svega. Imamo konkurse, neka kandidati daju plan rada za javno preduzeće za narednih pet godina, neka dokumentuju šta su sve radili. Izabraćemo najboljeg, bez obzira na stranačku pripadnost. Ako je neko bio odbornik tri puta i ništa sem toga, onda su stvari drugačije.

Šta poručujete onima koji predviđaju brzi kraj vlade?
- Kako je krenulo, uskoro ćemo imati podršku 250 poslanika (smeh). A vi mi sad govorite nešto potpuno drugačije. Ne znam kako izvlače taj zaključak. Dajte nam šansu.

2024 © - Vesti online