Nedelja 29.07.2012.
08:50
Srna

Pahor: Ne komplikovati situaciju oko Ljubljanske banke

On je rekao da je osnova za rešenje pitanja štediša "Ljubljanske banke" sukcesioni sporazum naslednica bivše SFRJ, i da je ovo vreme kada treba delovati iskreno, dobrosusedski i u duhu poverenja.

Rešiti sve u duhu dobrosusedstva: Borut Pahor


''U sadašnjem sporu obe strane morale bi da se suzdržavaju od javnih izjava i na taj način izbegnu situaciju i napetosti slične onima koje su prekinute dogovorom o arbitraži'', upozorio je bivši premijer.


Pahor, koji je na čelu slovenačke vlade bio od 2008. do 2011. godine, dogovor sa tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor smatra vrhuncem svoje spoljne politike.


Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je nedavno da postoji realna mogućnost da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ako Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke.


Šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić smatra da spor koji se odnosi na hrvatsko potraživanje novca za devizne štediše Ljubljanske banke ne treba vezivati sa ratifikacijom sporazuma sa EU, jer to ne bi donelo ništa dobro.


Zagreb potražuje oko 545 miliona tadašnjih nemačkih maraka, koje su devizne štediše prenele na domaće banke, a sada dve hrvatske banke sudskim procesima pokušavaju da dođu do tog novca.

2024 © - Vesti online