Subota 28.07.2012.
15:26
Srna

Pomen za 463 Srba, žrtava ustaša u Sadilovcu

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Sadilovcu
 

Parastosu je prisustvovalo tridesetak ljudi, a obeležavanje godišnjice organizovala je porodica Gvozdenović, potomci stradalih u sadilovačkoj crkvi.


Pomen su služili i paroh riječki Mićo Kostić, paroh korenički Dalibor Tanasić, paroh plaščanski Goran Slavnić i iguman manistira Gomirje Mihajlo, a obeležavanju su, između ostalih, prisustvovali potpredsednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Rade Kosanović, istoričar Đuro Zatezalo i predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941" Dušan Bastašić.


Hrvatska policija legitimisala učesnike

"Gorak ukus danas ostavila je činjenica da su sve učesnike parastosa pri dolasku u crkvu legitimisali i popisali inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske. Onima koji su dolazili automobilima popisane su i registarske tablice", rekao je Bastašić za Srnu.


On je dodao da je policija u dva navrata htela da privede na informativni razgovor organizatora ovog skupa Dragana Gvozdenovića, ali da zbog opiranja ostalih učesnika to nisu učinili, nego su više od pola sata uzimali njegovu izjavu pored crkve.


Kao razlog za privođenje Gvozdenovića, hrvatski inspektori naveli su da je organizator u flajeru - pozivu za parastos, napisao da je 1995. godine, za vreme zločinačke akcije "Oluja", proterano celokupno stanovništvo koje je živelo u Sadilovcu.


Bastašić je podsetio da je selo Sadilovac dočekalo Drugi svetski rat sa 800 stanovnika, a da je njih više od 500 pobijeno od 1941. do 1945. godine.


"Svega 40 stanovnika Sadilovca dočekalo je 1945. godinu, da bi u akciji hrvatske vojske ’Oluja’ 1995. godine selo bilo potpuno ’očišćeno’ i danas u njemu niko ne živi", naveo je Bastašić.


On je podsetio da je 463 mučenika iz Sadilovca pobijeno i zapaljeno u crkvi.

2024 © - Vesti online