Subota 28.07.2012.
14:46
Beta

Ivan Mrkić "smenio" Vuka Jeremića

Ivan Mrkić (levo) i Vuk Jeremić prilikom primopredaje dužnosti
 

Ja tebe serdarom...

"Nosio je širom sveta visoko barjak, tako da je Srbija postala lako uočljiva na političkoj karti sveta", rekao je Mrkić za svog prethodnika na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova posle primopredaje dužnosti.


Dodao je da o Jeremićevim rezultatima svedoči to što je izabran za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN.
 

Pročitajte više o biografiji ministra Ivana Mrkića i ostalih članova Vlade Srbije

"Srbija predsedava Generelnoj skupštini UN, da ne bude zablude, preko našeg ličnog predstavnika", naglasio je novi šef srpske diplomatije, poželevši Jeremiću sve najbolje u budućem radu i dodaviši da u tome može da računa na podršku MSP.


Mrkić je istakao da funkciju ministra spoljnih poslova prihvata kao "veliku čast i još veću obavezu i odgovornost" i da će se truditi da je obavlja "časno i maksimalno profesionalno".


On je zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i Srpskoj naprednoj stranci koja ga je kandidovala iako je vanstranačka ličnost.

... ti mene vojvodom

Jeremić je čestitao Mrkiću na izboru za ministra, istakavši da je on bio jedan od njegovih najbližih saradnika i da je jedan od najkvalitetnijih i najkompletnijih srpskih diplomata.


"Obradovala me je vest o njegovom izboru. Uveren sam da će MSP pod vođstvom Ivana Mrkića nastaviti da na najbolji način zastupa državne interese Srbije u međunarodnoj areni", izjavio je dosadašnji šef diplomatije.


Jeremić je rekao da Mrkić može da računa na njegovu podršku u svakom pogledu i da se nada će nova vlada imati takvu podršku široke javnosti u rešavanju složenih pitanja koja joj predstoje.


"To su isuviše ozbiljna pitanja da bi sebi mogli da priuštimo unutrašnje podele i partijske razmirice, kakvih je, nažalost, bilo za vreme trajanja mog mandata", rekao je Jeremić i apelovao na javnost i sve ključne političke činioce da podrže "časnog i iskusnog profesionalca".


Podsetivši da je Srbija prva zemlja zapadnog Balkana koja će predsedavati OEBS-om, i da će od septembra predsedavati Generalnoj skupštini UN, Jeremić je istakao da je Srbija uspela da povrati ugled. Naglasio je i da se pokušaju otcepljenja Kosova suprostavila odlučno, energično i diplomatski.

2024 © - Vesti online