Subota 28.07.2012.
09:52
Press

Je l' znate ko je opasni Boris?

Saradnici i konkurenti .... Boris Džonson opasno ugrožava poziciju premijera Kamerona u konzervativnoj stranci, pošto je jedan od retkih koji je dobio lokalne izbore
 

Otkačeni gradonačelnik Londona Boris Džonson (48) nalazi se u centru pažnje svetske javnosti.

U gradu na čijem je čelu juče su počele Olimpijske igre (OI), a Boris je usput zapalio masu oplevši po gostu britanske prestonice, kandidatu za predsednika Amerike Mitu Romniju, koji ga je indirektno prozvao izjavivši da sumnja da je London spreman za organizaciju ovakvog događaja.

- Čuo sam da je ovde i jedan momak koji se zove Mit Romni. On se pita da li smo spremni. Ja vas pitam da li smo spremni? Da, spremni smo! - rekao je plavokosi gradonačelnik Londona na ceremoniji povodom poslednjeg prolaska olimpijske baklje kroz London, pred 60.000 ljudi u Hajd parku.


Peckanje

 

On je na kraju obraćanja još jednom pecnuo Romnija, pošto je upotrebio slogan koji je aktuelni predsednik SAD Barak Obama koristio u kampanji 2008, a koji glasi: "Da, možemo!"
 

Turska krv


Džonsonovim venama teče, ni manje ni više, već turska krv. Džonson je praunuk Ali Kemal Beja, turskog novinara i ministra unutrašnjih poslova, koji je 1909. došao u Englesku nakon što je proteran iz svoje zemlje. Boris Džonson je rođen u Njujorku 1964, dva puta se ženio i ima četvoro dece.

Član vladajuće konzervativne partije ostaće upamćen i jer je Obami, tokom njegove posete Londonu prošle jeseni, naplatio posebnu ekološku taksu od 11,2 evra za vožnju kroz centar grada.


Džonsonu je ovo drugi mandat i slovi za veoma lukavog političara. Još se po Britaniji priča kako je plavokosi Boris prevario Evropsku komisiju praktično lažiravši podatke o kvalitetu vazduha u Londonu. To mu je pošlo za rukom tako što je oko stanica za kontrolu vazduha postavio specijalne jedinice za čišćenje vazduha. Time je izbegao milionske kazne.


Stani, ološu

Prvi čovek Londona dugo se bavio novinarstvom. Nakon što je diplomirao klasične nauke na univerzitetu Oksford, zaposlio se u dnevnom listu „Tajms" 1986. Godinu dana kasnije menja redakciju i postaje jedan od urednika „ Dejli telegrafa", a 1995. postao je i glavni urednik nedeljnika „Spektejtor".

Džonson 2001. ulazi u politiku i postaje član donjeg doma britanskog parlamenta. Gradonačelnik Londona je od 2008, a u tom periodu stigao je da glumi u jednoj epizodi BBC-jeve serije „Istenders", a gostovao je i u popularnoj emisiji o kolima „Top gir", gde je testirao automobil „ševrolet laceti".

Tokom svog prvog mandata bukvalno je spasao život jednoj sugrađanki, koju je napalo nekoliko huliganki. Oterao je napadačice, a potom se, vozeći bicikl, dao u poteru za njima nazivajući ih „ološem".

2024 © - Vesti online