Subota 28.07.2012.
01:52
Beta

Pariz i Berlin štite evro i sprečavaju širenje krize

Francuzi i Nemci žele da učine sve da zaštite evrozonu
 

"Francuska i Nemačka su duboko privržene integritetu evrozone i odlučne da učine sve da bi je zaštitile", izjavili su kancelarka Angela Merkel i predsednik Fransoa Oland u zajedničkom saopštenju izdatom posle telefonskog razgovora.


To saopštenje se tumači kao nagoveštaj pune saradnje vlada zemalja zone evra i monetarne vlasti.


"ECB je spremna da učini sve što je neophodno da zaštititi evro", potvrdio je i Mario Dragi, dodavši u Londonu bez objašnjenja: "Verujte mi, to je dovoljno."


Te izjave su primljene sa olakšanjem na evropskim i svetskim tržištima koja su ove sedmice bila pod pritiskom.


Procenjuje se da će ECB ponovo početi da otkupljuje državne obveznice na sekundarnom tržištu - gde se trguje hartijama od vrednosti koje su već izdate. ECB je to prestala da čini posle više meseci, pokušavši da zadrži rast cene duga Španije.


Očekuje se i izdavanje bankarske dozvole privremenom evropskom fondu za pomoć (EFSF) i njegovom nasledniku EMS da bi neposredno mogli da pozajmljuju novac što bi fondu povećalo snagu.


Po francuskom listu "L'Mond", ECB priprema "zajednički plan" sa državama, bez čijeg angažaovanja neće da deluje. Jedan predsatvnik ECB je odbio da to komentariše.


Ipak, francusko-nemačka izjava donosi osveženje na tržiste akcija i obveznica, dok evro nastavlja rast u odnosu na dolar, i pokazuje da su potezi usklađeni.


Dragi je odmah dobio podršku nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea koji je pozdravio njegov stav.


Šojble je međutim ocenio da ECB treba da interveniše pod uslovom da su ugožene reforme u prezadužnim zemljama.


Tako je predstavnik vlade Nemačke ponovio da se stav nije promenio: Berlin želi da Grčka ostane u zoni evra, ali isplata naredne tranše kredita zavisi od sprovođenja reformi i izveštaj eksperata trojke poverilaca (EU-ECB-MMF).

2024 © - Vesti online