Petak 27.07.2012.
19:18

Dinkić: Radikalno rezanje troškova pod hitno

Ministar finansija i privrede: Mlađan Dinkić
 

"Mora da se prestane sa zaduživanjem, ali to neće moći da se desi preko noći i zato će morati radikalno da se saseku nepotrebni troškovi", kazao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost ministra.

Dinkić je kazao i da će do septembra pripremiti plan fiskalne konsolidacije.

"U narednom periodu neće biti lako, ali ćemo uspeti da preživimo, da se stabilizujemo i onda da učinimo preokret", kazao je Dinkić, koji je i lider Ujedinjenih regiona Srbije.

Dinkić je naglasio da državna birokratija mora biti smanjena, navodeći da će za početak mnoge agencije biti ukinute. Sadašnja Vlada Srbije je najsiromašnija u poslednjih 10 godina kada se govori o javnim finansijma koje zatiče na početku mandata, ocenio je Dinkić i dodao da vladu čeka manjak u kasi od 7,3 odsto bruto
domaćeg proizvoda (BDP).

Dinkić je obećao da državne finansije u Srbiji više neće biti tajna i da će javnost imati uvida u njih.

Ministar finansija i privrede Srbije kazao je da će u pripremi programa antikriznim mera razgovarati sa svima - sindikatima, radnicima, predstavnicima malih i srednjih preduzeća i ekonomistima.

"Dok se stvari u EU ne poprave teško da mogu da se poprave i u Srbiji, ali će država pomoći najugroženijima - zanatlijama, srednjim i malim preduzećima i penzionerima - da što manje osete period krize", kazao je Dinkić.

Novi ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić ocenio je i da je potrebno ojačati proizvodnju jer bez toga ne mogu da žive oni koji se plaćaju iz budžeta.

2024 © - Vesti online