Ponedeljak 25.01.2010.
17:09
Tanjug

Britanci neće u penziju

Ne žele svi Britanci da na vansezonskim letovalištima provode treće doba
Prema objavljenom izveštaju Komisije, sadašnje vreme za odlazak u penziju u Britaniji - 65 godina za muškarce i 60 za žene - je prevaziđeno i ukidanje te granice bi u britansku privredu moglo da "ubrizga" čak 15 milijardi funti (24,2 milijarde dolara).

Prema jednom istraživanju, čije je rezultate preneo Rojters, 24 odsto britanskih žena i čak 64 odsto muškaraca planira da radi i posle vremena određenog za odlazak u penziju. Većina strarijih ljudi ne samo da ne želi da "uspori", već želi i da napreduje na poslu.

Međutim, kako se navodi u izveštaju Komisije za jednakost i ljudska prava, sadašnji uslovi rada, uključujući i "kruto" radno vreme, su zastareli i često teraju ljude u penziju. Omogućavanje fleksibilnijeg radnog vremena moglo bi da reši ovaj problem.

"Britanija je tokom recesije doživela egzodus stručne radne snage i, kako se privreda oporavlja, suočavamo se sa vrlo realnom pretnjom da nećemo imati dovoljno radnika", izjavila je zamenica predsednika Komisije, baronesa Margaret Proser, dodavši da taj problem "dodatno uvećava činjenica da mnogi stručnjaci bivaju primorani da se penzionišu u 65. godini".

2024 © - Vesti online