Petak 27.07.2012.
09:00
Blic

Ko se obogatio na glasačkim kutijama?

Od jednog ponuđača nabavljeno 8.500 glasačkih kutija
 

- RIK je sama procenila da samo taj ponuđač može proizvesti i isporučiti 8.500 glasačkih kutija. To je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim načelima na kojima počiva sistem javnih nabavki, a naročito je povređeno načelo obezbeđivanja konkurencije među ponuđačima - kažu za list "Blic“ u Upravi za javne nabavke.

Bez presuda


U Državnoj revizorskoj instituciji kažu da po ovom osnovu još nisu dobili nijednu presudu iako su u svom izveštaju za 2010. ukazali na to dokle dosežu nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki.

U RIK nisu želeli da komentarišu ovaj sporni posao, pa ni da daju odgovor o kom se ponuđaču radi, navodeći da nisu u stanju da obezbede odgovor u toku dana.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, objasnio je da je ovo samo jedan slučaj narušavanja procedure prilikom hitnih javnih nabavki, te da su u prvoj polovini ove godine po ovom osnovu zabelažene neregularnosti u vrednosti od osam milijardi dinara, što je tri puta više nego u 2011.

- Imajući u vidu te sume, i ne čudi što je upravo u tom periodu bila na snazi inicijativa za ukidanje Uprave za javne nabavke, jer je ona jedini organ koji kontroliše postupke javnih nabavki po hitnosti - kaže Jovanović.

On objašnjava da se u ovim slučajeva procedura uglavnom krši na taj način što naručioci nabavke namerno izazivaju vremensku oskudicu i na taj način stvaraju situaciju u kojoj se po skraćenoj proceduri bira ponuđač kojeg su oni prethodno pozvali, a da javnost o tenderu nije ni obaveštena.

Jedan takav primer je i hitna javna nabavka koju je sprovelo Javno komunalno preduzeće "Gradska toplana“ iz Kruševca, koje je prekršilo proceduru tako što je i u 2010. i u 2011. sa zakašnjenjem sprovelo otvoreni postupak nabavke uglja za kotlove, i to sa istim ponuđačem, a ukupna vrednost obe nabavke je 355 miliona dinara.

Zbog zakasnelog postupka, Uprava upozorava da su i Hidroelektrane "Đerdap“ prekršile proceduru pri raspisivanju tendera za nabavku rezervne predturbinske rešetke, a vrednost ovog posla iznosi 45 miliona dinara.

2024 © - Vesti online