Petak 27.07.2012.
14:08
D. Dekić - Vesti

Dinkićeva invazija na Vojvodinu

Priča o političkoj invaziji na Novi Sad potekla je od ubedljivo najmanjeg koalicionog partnera trojne vlasti, lidera URS-a Mlađana Dinkića koji ni u Novom Sadu, kao ni u Beogradu nije osvojio nijedno odborničko mesto.
 

Potvrda stiže i od socijaliste Dušana Bajatovića koji kaže da posle formiranja vlasti u Vojvodini nema više bloka SPS-a i DS-a kao "vezivnog tkiva" za političke odluke u pokrajini. I bivši funkcioner DS-a, sada naprednjak Goran Knežević je siguran u smenu nove lokalne vlasti, ne samo u Novom Sadu već i u Kikindi.


Trojnoj koaliciji, Bojan Pajtić (DS), vojvođanski premijer, oštro uzvraća stavom da se u Srbiji neće rešiti nijedan problem destabilizacijom lokalne samouprave, kupovanjem i otimanjem odbornika.

Opomena Pajtiću


Analitičar Branko Radun smatra da je reč o Dinkićevoj "slatkoj osveti", ali i da je isto to radila i Demokratska stranka 2008, pa joj se sada vraća kao bumerang.


- To je i opomena Pajtiću zbog mogućnosti da bude generator konflikta republike i pokrajine zbog ignorantskog odnosa pokazanog prema novoj vlasti - kaže Radun.
Aleksandru Popovu iz Centra za regionalizam zanimljivo je što je prva poruka stigla baš od Dinkića.


- Moguće je da je to i njegova lična osveta DS-u što ga u pregovorima sa SPS-om o srpskoj vlasti nisu hteli u toj koaliciji - kaže Popov.


Prekompozicija Srbije


Mlađan Dinkić iznosi mogućnost da se u još 10 do 15 gradova vlast prekomponuje u koaliciju poput republičke SNS-SPS-URS.


- Razmišlja se i za Sombor i druge gradove u Srbiji, poput Leskovca - rekao je on, ističući da se lično zalaže da ostane gradonačelnik Beograda iz DS-a, Dragan Đilas jer je bio uspešan i dobio je ogromnu podršku.


Mogućnost prekompozicije, kako se čuje, postoji u Pećincima i Kuli, a nije isključena i u Užicu.

Uz poruku "neka vam je bog u pomoći", Pajtić ističe da onaj ko kao prvi zadatak postavi obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, neće dugo trajati.


Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić veruje u reč koju su DS i SPS dali jedni drugima prilikom formiranja gradske vlasti, a predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, ističe da u slučaju da SPS napusti gradsku vlast, nova koalicija ne može da se formira bez kupovine odbornika.


Za formiranje nove vlasti u "srpskoj Atini", ključni su glasovi radikala koji su rekli da je svaki vid saradnje radikala sa SNS-om "isključen i nemoguć". Funkcioner SRS-a Zoran Krasić smatra da je čitava novosadska priča obična farsa.


- Sada se pokazuje demonstracija mržnje vladajuće koalicije prema DS-u, ali samo kao maska i od toga ništa neće biti, osim što će na kraju sve te partije zajedno menjati Ustav Srbije dvotrećinskom većinom-kaže Krasić.

2024 © - Vesti online