Petak 27.07.2012.
12:19

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Otpisali dijasporu i Kosovo

Aleksandar Jugović

Vladajuća većina, predvođena naprednjacima i socijalistima, na skupštinskim odborima, usprotivila se amadmanima opozicije koja smatra da ove resore ne treba ukidati zbog njihove izuzetne važnosti.


Srpski pokret obnove, koji je do sada vodio Ministarstvo dijaspore, bio je najkonkretniji i izišao je sa predlogom da se kancelarija za dijasporu pripoji Ministarstvu spoljnih poslova i upozorili da će, ako se to ne prihvati, dovesti u pitanje odnose dijaspore i matične države.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović kazao je za "Vesti" da se nada da će poslanici ostalih političkih partija u danu za glasanje, koji će biti naknadno određen, ipak podržati njihov predlog.

Sporna kontrola tajnih službi


Na Odboru za kontrolu službi bezbednosti bile je najviše bure, a većina je odbila amandmane opozicije na izmene Zakona kojim je predviđeno da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava predsednik Republike. Do sada je ovu dužnost obavljao šef Kabineta predsednika Republike. Opozicija je upozorila da kontrola službi bezbednosti ne sme biti u rukama jednog partijskog funkcionera.


"Ove izmene nisu napravljene za potrebe društva ni države, već jedne partije", ocenio je poslanik DS Dragan Šutanovac, a odgovoirla mu je Jadranka Joksimović iz SNS-a rekla je da su predložene izmene u korist građana i države.

- Kancelarija za dijasporu već postoji pri Ministarstvu spoljnjih poslova, pa ne znam zašto smeta da i dalje tako ostane. Tri i po miliona Srba danas živi van naše zemlje, a isto toliko i u Srbiji pa je prosto sramota da se ukine ministarstvo koje se bavi njihovim problemima - kazao je Jugović.


On dadaje i da po podacima Svetske banke iz rasejanja godišnje u Srbiju uđe pet milijardi dolara, i da je prosto nemoguće da neko na ovaj način želi da prekine veze matice i rasejanja.
 

Poslanici DS i DSS Goran Bogdanović i Slobodan Samardžić, nekadašnji ministri za Kosovo i Metohiju, smatraju da gašenje tog ministarstva neće doneti ništa dobro, s obzirom na izazove koji su pred Srbijom kada je problem Kosova i Metohije u pitanju. Bogdanović je podsetio da je Ministarstvo za KiM funkcionisalo pet godina.
 

"Čuli smo da će kancelarija imati iste nadležnosti, pa se postavlja pitanje zašto i ostala ministarstva nisu kancelarije", rekao je Bogdanović.

I DSS smatra da resor Kosova i Metohije treba da ostane u posebnom ministarstvu, a šef poslaničkog kluba te stranke Slobodan Samardžić ocenio je da će ukidanje Ministarstva imati dosta loših efekata, budući da je Kosovo i Metohija najveći problem u državi.
 

"Zbog toga treba da ima poseban tretman, a to može biti samo posebno ministarstvo", naveo je Samardžić.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS-a Jorgovanka Tabaković rekla je da niko u tom ministarstvu neće ostati bez posla, već da će biti preraspoređeni.

2024 © - Vesti online