Petak 27.07.2012.
04:08
B92, Beta

Završena maratonska rasprava

Rasprava koja je zašla duboko u noć odložila izbor vlade
 

Sednicu parlamenta obeležile su burne rasprave. Jovanović je nazvao Vučića "diletantom", na šta mu je Vučić odgovorio da je "preplanuli ekspert". Čanak je rekao da nova vlada "beskonačno" liči na vladu Mirka Marjanovića iz 1998. i izazvao seriju polemika.

Glasanje o vladi i polaganje zakletve premijera i ministara pomereno je za danas, najverovatnije u podne, a u 13 časova bi trebalo da bude održana i prva sednica nove vlade.

Novu vladu činiće koalicije okupljene oko SNS, SPS, URS, SDPS i SDA. Podršku će joj pružiti i dva poslanika Narodne partije. Prema najavama, novu vladu neće podržati DS, LDP, LSV, SPO, DSS i SVM.

Inače, tokom maratonske rasprave, mandatar Ivica Dačić pozvao je poslanike vladajuće većine da odustanu od svojih izlaganja i da puste da o vladi govori samo opozicija, kako bi se rasprava privela kraju.

Predsednik URS Mlađan Dinkić objavio je noćas na svom Tviter profilu da će glasanje o novoj vladi i polaganje zakletve premijera i ministara biti održano danas u podne.

 

Dinkić je rekao da će “noćas da se radi dok svi ne potroše vreme koje imaju, da kažu šta imaju". Onda prekid, pa glasanje u podne", napisao je budući minsitar finansija.

"Nemam nameru da bilo koga maltretiramo da celu noć radimo, ali ako smo započeli jedan posao ne trebaju nam neki izgovori zato što neko nije tu. Ja sam mandatar i tu sam da odgovorim na sva vaša pitanja", rekao je Dačić.
 

"Sa Mirkom Cvetkovićem smo se dogovorili u 10 da izvršimo primopredaju", rekao je Dačić i dojačerašnjim kolegama poručio da mogu da ovako nastave još 10 dana, jer je on, kako je rekao, i ovako i onako na vlasti.
 

Dačić je, obraćajući se odlazećem ministru odbrane Draganu Šutanovcu, rekao da mu je SPS pomogao da bude izabran za ministra da se ne bi išlo na nove izbore.
 

Za raspravu o ekspozeu Poslovnikom je inače predviđeno pet sati, ali u to vreme se ne računaju replike, koje su oduzele dobar deo vremena. Tako se dogodilo da su do sat i po posle ponoći priliku da iznesu mišljenje o ekspozeu imali samo šefovi poslaničkih grupa, a tek tada su na red došli poslanici.

U međuvremenu, raspušten je hor, koji treba da izvede himnu prilikom polaganja zakletve, garda se povukla sa prostora ispred ulaza u Skupštinu, a iz zdanja na Trgu Nikole Pašića otišao je i najveći deo zvanica i predstavnika diplomatskog kora.

2024 © - Vesti online