Četvrtak 26.07.2012.
05:36
B. R. - R. L.

Ugrožen i Zakon o dijaspori!

RASEJANJE POD MIP: Aleksandar Čotrić

- Podneli smo amandman za ispravku zakona. Između ostalog, tražimo da se kancelarija za dijasporu pripoji Ministarstvu spoljnjih poslova, i da se tamo prebace svi zaposleni i oprema iz nekadašnjeg Ministarstva za dijasporu - objašnjava Čotrić za "Vesti".


U isto vreme, kako "Vesti" saznaju iz odlazećeg Ministarstva vera i dijaspore poručuju da su i oni svim šefovima poslaničkih grupa u Skupštini juče uputili predlog amandmana sa istom sadržinom.

- Svim šefovima poslaničkih grupa upućen je amandman kojim se traži da ovaj resor bude pripojen Ministarstvu spoljnih poslova gde već postoji sektor koji se bavi problemima rasejanja - kažu iz ovog ministarstva.


Oni poručuju da bi formiranjem kancelarije za dijasporu pri vladi Srbije nastao pravni vakuum. Tri miliona naših ljudi u rasejanju izgubilo bi vezu sa matičnom državom, jer aktuelni Zakon o dijaspori i Srbima u regionu precizira da poslove vezane za rasejanje obavlja ministarstvo u čijoj nadležnosti je dijaspora. U tom slučaju, kancelarija za dijasporu neće imati mandat da sprovodi ovaj zakon.


Sa pravne tačke gledišta, pojašnjavaju izvori "Vesti", formiranjem kancelarije za dijasporu trebalo bi menjati i Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, ali nadležnost za to ima samo resorni ministar, a ne šefovi kancelarija.
 

Posebna kancelarija


Zamenica šefa poslaničkog kluba SNS-a Jorgovanka Tabaković je predstavljajući poslanicima tri zakonska predloga koji su preduslov da se formira nova vlada, kazala da će buduća vlada imati 17 ministarstava i četiri kancelarije: za KiM, ljudska i manjinska prava, za crkve i verske zajednice i dijasporu. Tabakovićeva je dodala da će biti formirana posebna Kancelarija za dijasporu koja je prvobitno trebalo da bude deo Ministarstva kulture i informisanja. 

2024 © - Vesti online