Četvrtak 26.07.2012.
04:14
D. Đorđević - Vesti

Maloletničke bande haraju ulicama

Vranjem od početka 80-ih godina prošlog veka haraju ulične maloletničke bande koje vrše teror nad vršnjacima i prolaznicima. Ipak, redovne su njihove međusobne tuče koje su prepune okrutnog nasilja, krvi, raznih težih i lakših povreda. Tih 80-ih godina pojavljuje se prva organizovana ulična "vojska" sastavljena od tridesetak mladića koja je sebe nazivala "mufloni". Sačinjavali su je momci iz užeg gradskog jezgra, odrasli na rokenrolu, alkoholu i lakim opijatima. Već su legendarne njihove masovne tuče sa "crnim sovama", momcima iz Donjeg Vranja da bi se izborili za teritoriju, devojke, mesto za izlazak ili da bi glumili filmske junake.


Dve suprotstavljene strane bi se dogovorile, našle na nekom mestu i u masovnom pesničenju raščistile stvari. Međutim, 90-ih su se pojavile "bejzbolke" i lanci. Sa zlom koje donose ratovi i nemaština, javljaju se lokalne ekipe ustrojene po sličnom principu kao njihovi prethodnici, s tim što je njihov obrazac obračunavanja sa protivnicima izuzetno surov.

Reč je uglavnom o momcima koji su se udružili, ako se tako može reći, po geografskom principu. Vranjanci počinju da zaziru od "dositejevaca" i "zmajevaca" (po nazivu škola), "gilanaca", koji žive iza kasarne, na starom putu prema Neradovcu. Ti sa periferija nikada nisu trpeli gradske face, pa tako nastaju i "štrumfovi" (ime odabrali po crtanom filmu).


 

Tuče su bile surovije, koristile su se gotovo redovno priručna sredstva - bejzbol palice i slična drvena građa, hladno oružje, tzv. "boksevi", lanci, buzdovani i slično. Sve popularnije je bilo da desetorica tuku jednog. I da ovaj batine zapamti. To je često dovodilo do povreda sa trajnim posledicama. Kulminacija njihovog sukoba je smrt Dejana Stamenova, momka bliskog "zmajevcima" koji je iskrvario na licu mesta od uboda nožem u žestokoj tuči dve strane 1994. u centru Vranja. Posle toga dobar deo članova s obe strane vremenom završava u zatvoru zbog raznih krivičnih dela.


Dolazi period u kome jedno vreme prevlast imaju "štrumfovi", ali ubrzo se kao ravnoteža pojavljuju "šestoškolci" (mladići odrasli u naseljima oko OŠ "Branko Radičević", poznatije kao "šesta škola"). Oni, koji sebe vole da nazivaju i "šesta flota", ulicom gazduju već izvesno vreme, gotovo bez konkurencije. Delovanje "šestoškolaca" od kraja 90-ih godina povezuje se sa prljavim policajcima. Kreću pričeo tome kako oni navodno za njih prodaju drogu. Pomenuta generacija "šestoškolaca" završava neslavno. Dobar deo njih više nije među živima, uglavnom zato što su se navukli na heroin. Neki su po zatvorima, druge gaze godine i novi naraštaji. Ima i momaka koji su se na vreme izvukli iz cele priče. Period njihove vladavine ulicom završen je 2000. godine.

Poslednje dve, tri godine po Vranju se priča o novim "šestoškolcima", mladim naraštajima koji potiču iz istog kraja kao i njihovi prethodnici, "donjovranjcima", a u poslednje vreme sve češće i o "brazilcima" (grupe čiji je gro članova mladi momci iz naselja Češalj). Te grupe se međusobno sve češće sukobljavaju, a u nekoliko masovnih tuča bilo je teško povređenih od uboda noževima i sečiva svih vrsta. Vranjanci uglavnom znaju u čemu su sve ove grupe učestvovale i u čemu i danas učestvuju. One i dan-danas postoje jer nekome to odgovara i koristi ih za postizanje svojih ciljeva. Mnogi sumnjaju da su ti momci radili prljave poslove za vlasti ili policiju i da ih je neko sve vreme štitio.


U odgovorima na pitanja, policija danas ovako gleda na celu stvar:


- Na području Vranja - kaže se u dopisu iz Policijske uprave - postoje određene manje grupe lica koja se međusobno druže i sami sebe nazivaju određenim imenima. Policija svakodnevno radi na očuvanju javnog reda i mira.
 

Špric ili pamet


Veći deo članova uličnih bandi postaju najgori narkomani na heroinu i brzo postanu potpuno neupotrebljivi za bilo šta. Najpametniji se tokom godina povlače i počinju da se bave legalnim poslovima.

2024 © - Vesti online