Četvrtak 26.07.2012.
00:13
Beta

Dinkić: I nova vlada mora da se zadužuje

Lider URS-a Mlađan Dinkić
 

Dinkić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je javni dug za milijardu evra veći od onog što se prikazuje. Po podacima Ministarstva finansija, javni dug Srbije je na kraju juna bio 15,29 milijardi evra.

Kako je naveo Dinkić, Ministarstvo finansija je potvrdilo njegove reči da nema novca za penzije i plate u javnom sektoru time što je priznalo da planira emitovanje državnih obveznica.

"Zadužuju se tako što emituju kratkoročne i dugoročne zapise, a ne kažu da je planirana i emisija evro-obveznica od milijardu i 400 miliona dolara septembra", rekao je Dinkić.

To, kako je naveo, Ministarstvo ne bi učinilo da ima novca u budžetu za plate i penzije.

Dinkić je rekao i da zaduživanje nije dobro, ali da će to morati da nastavi i nova vlada.

On smatra da će država morati da se zadužuje "iz svih izvora", ali je dodao da neće biti više od onoga što je planirala prethodna vlada.

"Takva je situacija. Da li će se menjati - hoće, ko će je menjati - moj tim", rekao je Dinkić i poručio da "laže" svako ko kaže da može drugačije, a ne zaduživanjem.

Dinkić je najavio i da će nova vlada do kraja septembra sprovesti program fiskalne konsolidacije, a da će do tada država morati da se zadužuje.

2024 © - Vesti online