Ponedeljak 26.10.2009.
21:44
Tanjug

Severna Koreja i Iran bez verske slobode

Severna Koreja i dalje sprečava svaku neodobrenu versku aktivnost, dok je u Iranu, dodatno ograničena uveliko slaba verska tolerancija, navodi se u izveštaju.


Pored Severne Koreje i Irana, među zemljama u kojima su verske slobode u protekloj godini bile najugroženije, ponovo su se, kao i prethodnom izveštaju, našli Mjanmar, Kina, Sudan, Eritreja, Saudijska Arabija i Uzbekistan.


Kina je, s druge strane, pohvaljena zbog postignutog napretka, uključujući povećanu toleranciju prema pojedinim verskim grupama za koje vlada smatra da ne predstavljaju opasnost.

Ova zemlja je međutim i dalje na meti kritika u izveštaju Stejt departmenta zbog ugrožavanja verskih sloboda na Tibetu i u zapadnoj provinciji Sinđang.

Hilari Klinton

"Nadamo se da će ovaj izveštaj podstaći pokrete za verske slobode širom sveta i unaprediti dijalog među vladama i u okviru društava o tome kako najbolje da se prihvate verske zajednice i zaštite prava svakog pojedinca da veruje ili ne veruje po sopstvenom izboru", izjavila je američki državni sekretar Hilari Klinton.

Glavni zvaničnik Stejt departmenta za demokratiju i ljudska prava Majkl Pozner rekao je da su "verske slobode osnovno pravo, društveno dobro, izvor stabilnosti i ključ za međunarodnu bezbednost".


Izvori na osnovu kojih se sastavlja ovaj izveštaj su novinari, akademici, nevladine organizacije i grupe za ljudska i verska prava.

2024 © - Vesti online