Sreda 25.07.2012.
13:46
Alo

Irinej: Amfilohije, drži se Montenegra

Sevaju varnice: Irinej Bulović i Mitropolit Amfilogije
 

Mitropolit Amfilohije se usprotivio svođenju vera na vladinu kancelariju i tražio da ta odluka bude još jednom preispitana. Kao razlog za svoje protivljenje naveo je to što je srpsko Ministartstvo vera do sada pomagalo crkve i bogoslovije u Crnoj Gori, koje nemaju podršku vlade te države. Ukidanjem pomoći iz Srbije, SPC u Crnoj Gori, prema njegovom mišljenju, bila bi stavljena u težak finansijski položaj.

Patrijarh želeo Kalanovićevu

Želja patrijarha Irineja, prema našim izvorima, bila je da resor vera bude dodeljen Verici Kalanović, koja važi za najvećeg vernika u budućoj vladi. Kalanovićeva redovno posti sve postove i potiče iz svešteničke porodice pošto su joj i deda i otac bili sveštenici. Međutim, pošto je odlučeno da verska pitanja rešava posebna vladina kancelarija, na čelo te institucije doći će neko drugi, ali još uvek nije poznato ko će to biti.

Na Amfilohijeve nedoumice oko ukidanja Ministarstva vera umesto mandatara Ivice Dačića odgovorio je vladika bački Irinej Bulović, koji je Amfilohija optužio da ne razume problematiku o kojoj govori. Irinej je Amfilohiju spočitao da ne treba da se bavi ministarstvom države u kojoj ne živi pošto u matičnoj Crnoj Gori ne može „ni da sanja“ o demokratskom modelu u rešenju državno-crkvene problematike.


- Ministarstvo vera, kao samostalan organ, ne postoji nigde, ni u jednoj savremenoj evropskoj državi, uključujući i Republiku Srpsku kao državni entitet, pa i Crnu Goru, međunarodno poznatu kao Montenegro, a u islamskom svetu kao Karadag - ironičnim tonom je u saopštenju dostavljenom medijima odgovorio Irinej sugerišući da je razlog za ukidanje ovog ministarstva štednja i racionalizacija državne uprave. Irinej, koji se prošle godine posvađao sa DS-om oko Zakona o restituciji, naglasio je da su mandatar Dačić i svi koji će činiti novu vladu Srbije pokazali apsolutno dobru volju i nameru da se angažuju na afirmisanju verskih sloboda i unapređenju saradnje države sa crkvama i verskim zajednicama. Dobri odnosi vladike bačkog sa socijalistima datiraju još iz devedesetih godina dok je mitropolit Amfilohije bio najbliži DSS-u Vojislava Koštunice, a potom i Borisu Tadiću za vreme njegovog predsednikovanja. U razgovoru za "Alo!“, mitropolit je izjavio da, uprkos strelama koje je put njega odapeo Irinej, ne želi da mu odgovara preko novina.

- Nemam ništa da kažem na ono što je izjavio Irinej i ne želim da se prepucavam preko medija - kratko nam je rekao Amfilohije.

2024 © - Vesti online