Sreda 25.07.2012.
10:10
Novostionline

BiH: Srbi hoće u vlast

Srbi u dolini Neretve sa velikom pažnjom i nadanjima očekuju oktobarske lokalne izbore
 

Mostar, centar Hercegovine, ima najviše šansi da pređe cenzus od 1.500 glasova i konačno dobije Srbe u izvršnoj vlasti.

Prijave i faskom

 

Da bi se ostvarili planovi Srba, obezbedila mesta u lokalnoj vlasti Mostara, Čapljine i Stoca, uz one koji su se vratili u zavičaj iz izbeglištva računa se i na Srbe iz ovih gradova koji su izvadili lične karte, a žive u susednim državama.

 

Takvih je samo iz Mostara 7.000, Čapljine oko 800, Stoca preko 200. Svi oni mogu glasati, uz prijavu za glasanje, a svoje obaveze mogu da ostvare tako što će uredno popunjene prijave uputiti faksom ili elektronskim putem.

- Mostar je specifičan slučaj, u kojem je nametnut Statut i izborni zakon koji je onemogućavao Srbe da uđu u lokalnu samoupravu. Zbog toga su u ovom gradu odlagani izbori, a Ustavni sud BiH poništio je nametnuti Statut. Sada imamo realne šanse da u Gradskom veću dobijemo četiri mesta za naše predstavnike. Ulazak u vlast bio bi od nemerljive koristi i značaja za povratak Srba i rešavanje brojnih problema - kaže Petar Sredanović, predsednik regionalnog odbora SNSD, čija stranka izlazi na izbore.

Identična situacija je i u Čapljini, gde Srbi - povratnici traže i očekuju mesta u lokalnoj samoupravi.

- Po registrovanim glasačima pravo glasa ima 1.500 građana srpske nacionalnosti, što nam obezbeđuje tri većnika - ističe Mitar Mićo Puhalo, građevinski inženjer, nosilac srpske liste na kojoj je 12 kandidata.

Inače, Srbi u Čapljini na lokalne izbore izlaze od 2006. godine bez rezultata, jer je odziv glasača bio mali. Sada su šanse da uđu u vlast velike, posebno što na listi kandidata dominiraju mladi, među kojima su i dva studenta: Bojan Ekmečić i Manojlo Lojpur. Istovremeno, izvršene su i pripreme koje će, uvereni su Srbi iz Čapljine, obezbediti da izlaznost bude veća i da Srbi dobiju mesto u opštinskim organima vlasti.

I u susednom Stocu ista slika, prvi put posle ratnih događanja, Srbi u ovom hercegovačkom gradu imaju šansu da uđu u lokalnu vlast.

- Računamo da možemo dobiti jednog većnika u SO Stolac. Treba nam 250 glasova. Uz povratnike računamo i na Srbe, naše sugrađane koji imaju lične karte, a žive u Srbiji i Crnoj Gori - kaže Dalibor Ivković, diplomirani pravnik i nosilac liste na kojoj su još Stanka Soldo, Nedeljko Đogo i Dobrislav Pudar.

2024 © - Vesti online